Het vriest dat het kraakt buiten. Het is op het moment van schrijven ongeveer 4 graden onder het vriespunt, maar volgens het KNMI ligt de gevoelstemperatuur op -15 graden. Het is dus stervenskoud buiten. Maar wat is het verschil tussen een gevoelstemperatuur en de temperatuur die we op de buitenthermometer zien? We hebben het opgezocht.
Code geel in sommige provincies
Vrijwel heel Nederland is bedekt onder een laagje ijs. In sommige provincies is de gevoelstemperatuur -15, dus heeft het KNMI voor deze gedeelten van ons land code geel afgegeven. Dit houdt in dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer.
Als de gevoelstemperatuur zo laag is, dan is het raadzaam om een dikke jas aan te trekken en een muts met extra voering op je hoofd te zetten. Bij zulke lage gevoelstemperaturen ligt de kans op onderkoeling namelijk op de loer. Je koelt sneller af dan je zelf in de gaten hebt. Als je op de fiets naar school of het werk gaat dan kan dit gevaarlijk zijn.
Verschil tussen temperatuur en gevoelstemperatuur
Koning Winter heeft duidelijk zijn intrede gedaan in Nederland, want het blijft de hele week verschrikkelijk koud. Als je wilt weten hoe koud, dan kun je naar de werkelijke temperatuur kijken op een buitenthermometer. De temperatuur die zo’n thermometer aangeeft, is het aantal graden dat het dus écht is.
Toch kan het vaak kouder zijn dan het is. Niet in feite, maar het kan wel zo aanvoelen. Als men praat over een ‘gevoelstemperatuur’ dan geeft dit aan hoe koud het voelt, dus niet hoe koud het in werkelijkheid is.
De wind
Voornamelijk de wind is een grote oorzaak van een koudere gevoelstemperatuur. Als je in de wind staat, dan voelt een temperatuur namelijk kouder aan.
Doordat er best wel een akelig windje over ons land waait, kan het op sommige plekken tot wel -15 graden aanvoelen, terwijl het ‘slechts’ in werkelijkheid -4 graden is.
Weerplaza heeft een hele mooie tabel in elkaar geknutseld, waarin je goed kunt zien wat de wind voor invloed heeft op de gevoelstemperatuur. Die tabel kun je hieronder zien.
Gevoelstemperatuur heeft dus alles te maken met de wind. Hoe harder het waait, hoe kouder het voelt. Trek deze week dus warme kleding aan als je naar buiten gaat, want je vriest je vingers eraf als je niet oplet.
Het is niet zo dat als het kouder voelt, dat het dan ook harder vriest. Zoals je ziet kan het bij 5 werkelijke graden en hele harde wind ook voelen alsof het vriest, maar dat wil niet zeggen dat het water dan ook bevriest.