HomeActueelHet wordt nog veel kouder: Wanneer is het ijs dik genoeg?

Het wordt nog veel kouder: Wanneer is het ijs dik genoeg?

Het wordt nog veel kouder, maar wanneer is het ijs dik genoeg? De temperatuur was vandaag voor het eerst in lange tijd ijzig koud. Hoewel het kwik rond de -3 schommelde, was de gevoelstemperatuur op veel plekken een stuk lager. Voor vele is dat veel te koud maar er is ook een grote groep mensen die dat heerlijk vindt!

Nog veel kouder

Voor de mensen die dol zijn op de winter en op kou, hebben we goed nieuws. Het wordt nog veel kouder. Dinsdag zal zowel het de werkelijke als de gevoelstemperatuur dalen, en kan het op sommige plekken -15 aanvoelen.

Die kou brengt niet alleen maar ellende met zich mee, maar ook een hoop pret. Hoe langer het koud is, hoe meer ijs er ontstaat. Vanochtend vroeg gingen de eerste (buiten)ijsbanen al open. Als het langer koud blijft, vriezen steeds meer plassen, vaarten en slootjes dicht. Dat zorgt natuurlijk voor nog meer ijspret.

IJsdag

Hoewel het vandaag voor het eerst in lange tijd écht koud was, was het nog geen officiële ijsdag. Daar spreek je namelijk pas van als het kwik gedurende de hele dag niet boven de 0 komt. In de Bilt tikte het vanmiddag een halve graad aan. Gelukkig voor de kou liefhebbers blijft die officiële ijsdag waarschijnlijk niet lang uit, en zal dat dinsdag al zo zijn. Daarna stijgt de temperatuur weer enigszins.

Schaatsen

Als het in Nederland koud is, kunnen veel mensen maar aan één ding denken, namelijk schaatsen! Veel mensen vragen zich dan ook af wanneer het ijs dik genoeg zou zijn om op te kunnen schaatsen. Wij zijn daar even ingedoken, zodat je een idee hebt of je deze week nog op het ijs kunt.

schaatsen op natuurijs

Voor de mensen die nu willen weten wanneer je op natuurplassen kunt schaatsen, heb ik meteen slecht nieuws. Het moet namelijk echt wel een week lang flink vriezen om het ijs dik genoeg te krijgen.

IJs dik genoeg

Het ijs is dik genoeg als het zo’n 5 centimeter is. Dan heeft het genoeg draagkracht om een volwassen man te kunnen dragen. Ben je een papzak of een flinke vrouw, dan zou ik nog even wachten op de 6 centimeter.

Omdat de temperatuur vanaf woensdag alweer wat gaat stijgen, kun je er wel vanuit gaan dat het ijs helaas niet dik genoeg gaat worden.

Meer van dit: