HomeLink in bioElastiek van katapult attractie knapt op Winter Wonderland kermis

Elastiek van katapult attractie knapt op Winter Wonderland kermis

Voor veel mensen is de kermis hét uitje van het jaar. Lekker voor te veel geld in een gammele attractie zitten geeft toch een soort kick. Op de kermis vind je ook áltijd wel een attractie zoals de bungee bal. Een attractie waar alleen echte waaghalzen in durven te gaan. En terecht…

Katapult elastiek

De Bungee bal wordt door middel van een gespannen elastiek de lucht in geslingerd. Bij het vrijkomen van de kracht in de elastieken, jankt die bal met een rotvaart de lucht in. In die bal zitten dan twee mensen die zitten te hopen dat alles goed komt. Dat gaat het normaliter ook wel, maar soms dus even niet.

Op de Winter Wonderland kermis in Londen ging het flink mis met de bungee bal. Één van de elastieken klapt en daardoor schiet de bal vol gas tegen de staander aan. Een regelrechte nachtmerrie voor iedereen die van zo’n attractie gehoord heeft. Aan de geschrokken reacties van de filmer en de omstanders is te horen dat ze er op zaten te wachten.

Ongelukken op de kermis

Met het zien van dergelijke ongelukken, rijst altijd de vraag hoe veilig zo’n kermis nou precies is. Door alle regels en controles zou een kermis aardig veilig moeten zijn maar toch komt het vaak voor dat attracties regelmatig de keuring niet halen.

Het probleem is daar een beetje dat de ondernemer verantwoordelijk is om bij de opbouw zijn attractie te controleren. Maar wat als het dan niet goed genoeg is? Dan verdient hij niets en dat kan best een ethisch dilemma geven. Omdat techniek áltijd kan falen, is de stelregel dat je altijd een klein risico aanvaard als jij een attractie in stapt. En zo’n katapult? Daar lijk je nog aardig goed vanaf te komen als het mis gaat ;-).

Meer van dit: