HomeActueelNederland bereidt zich voor op horrorkou: Dit gaat er gebeuren

Nederland bereidt zich voor op horrorkou: Dit gaat er gebeuren

Waar de temperaturen de afgelopen tijd allesbehalve tekenen van Koning Winter hebben vertoond, is dat vandaag wel anders. Weeronline belooft ons een koude, droge en zonnige periode. Met de nadruk op koud. IJzig koud. De temperaturen duiken naar beneden.

Dikke winterjas

De dag is op veel plaatsen begonnen met bewolking, terwijl er in het zuidoosten zelfs nog wat motsneeuw is gevallen. Vanmiddag blijft het overal droog en kunnen we zelfs genieten van het zonnetje. Warm wordt het echter niet en wie slim is, trekt een dikke winterjas aan.

De temperaturen nemen een vlucht naar beneden. Mensen uit Finland, Noorwegen en ook uit Zweden lachen zich krom om de ‘kou’ hier. In deze landen lagen de temperaturen gister op respectievelijk -29, -37 en -43 onder nul. En het gewone leven gaat daar gewoon door, alsof er niets aan de hand is. Daar kunnen ze in ons land nog wat van leren. Hier zorgt een blaadje op het spoor al voor chaos.

Gevoelstemperatuur

In het uiterste noorden van Nederland daalt de temperatuur vandaag naar rond, of net onder het vriespunt. De rest van het land krijgt te maken met een graad of een, twee en dat zorgt voor een Scandinavische ervaring. De gure noordoostenwind zorgt echter voor een gevoelstemperatuur van -10 graden.

Niet best, zo waarschuwt meteoroloog Flois Lafeber van Weeronline. Vanavond klaart het op, maar in de nacht koelt het wederom enorm af. De temperaturen komen te liggen rond de 0 en -5 graden. Dat wordt dus weer lekker krabben op maandagmorgen als je naar je werk moet.

Schaatsen!

Over morgen gesproken, ook dan is het koud met landelijk lichte tot matige vorst. Wel is het zonnetje aanwezig, maar Weeronline spreekt van een ‘ijsdag’. De gure wind gaat ons helemaal kapotmaken, met gevoelstemperaturen van -10. Warme kleding is een aanrader.

Vrieskou betekent schaatsen, toch? Het gure winterweer houdt maar drie dagen aan en dat is veel te kort voor ijs waar je op kunt schaatsen zonder er doorheen te zakken. Maar er is ook goed nieuws, want op een opgespoten natuurijsbaan kun je daarentegen wel terecht.

 

 

 

Meer van dit: