HomeWTF?!Zoveel heb je nodig om nooit meer te hoeven werken

Zoveel heb je nodig om nooit meer te hoeven werken

Hoeveel geld heb je nodig om nooit meer te hoeven werken? Dat is een vraag die je jezelf vast al eens hebt gesteld. In dit artikel kijken we naar hoeveel dat nu precies zou zijn. Uiteraard is het voor iedereen wel anders maar er zitten best wat vuistregeltjes aan.

Hoeveel heb je nodig

Laten we beginnen met de boodschap ‘Pluk de dag’ mee te geven. Je weet nooit hoelang je nog te gaan hebt dus zorg ervoor dat je wel een beetje blijft genieten van je leven. Als je echt zou willen uitrekenen wat je nodig hebt om te stoppen met werken dan geeft het FIRE-principe een goede vuistregel.

Voor die het FIRE principe is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat je per jaar uitgeeft. Je telt hiervoor alle (noodzakelijke) dingen bij elkaar op en vermenigvuldigt dat bedrag met 25. Het bedrag wat eruit komt zou voldoende moeten zijn om het de rest van je leven mee uit te zingen. Belangrijk is wel dat je dit bedrag dan ook belegd.

FIRE nastreven

Veel mensen kiezen er bewust voor om het FIRE-principe na te streven. Ze maken er een sport van om zo min mogelijk uitgaven te hebben, zodat ze eerder kunnen stoppen met werken. Deze levenswijze nastreven is een behoorlijke opgave én je moet ervoor zorgen dat je wel goed oplet wat je met het geld doet. Je loopt immers toch behoorlijk wat risico als je zomaar ergens je geld instopt.

Als je nu concreet wilt weten wat je nodig hebt dan is dit rekensommetje wel handig voor je. Gemiddeld kost het leven 1500 euro per maand. Doe die 1500 x 12 en dan weet je dat je 18.000 euro per jaar nodig hebt. Dat bedrag keer 25 zou betekenen dat wanneer je 450.000 euro aan beleggingen hebt, je nooit meer hoeft te werken als je dezelfde levensstijl zou behouden.