HomeWTF?!Waarom hebben veel mannen vaak een ochtenderectie?

Waarom hebben veel mannen vaak een ochtenderectie?

Waarom hebben veel mannen eigenlijk een ochtenderectie? Dat had je niet verwacht he, dat je dit vandaag zou leren. We zagen het voorbij komen bij onze vrienden van Ladbible en dachten dat het wel zo leuk was om het ook eventjes voor de Nederlanders te delen.

Ochtenderectie

Elke ochtend ontwaken veel mannen met een fenomeen dat vaak met lichte irritatie, maar soms zelfs een glimlach wordt begroet. Dit fenomeen is de ochtenderectie. Hoewel het meestal als iets schunnigs wordt beschouwd, is dit natuurlijke verschijnsel eigenlijk een teken dat alles beneden in prima staat verkeert.

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft de ochtenderectie niets te maken met opwinding. In plaats daarvan is het nauw verbonden met de slaapfasen en hormonale ritmes die het mannenlichaam ’s nachts doorgaat. Je gaat namelijk meerdere keren over van je non-REM slaap naar je REM-slaap. Dat is het moment dat je lichaam het aller diepst in slaap is.

Hoe komt het

In de nacht is het lichaam flink bezig. Terwijl het lichaam overgaat van REM-slaap naar non-REM-slaap, verschuift de stimulatie van een sympathieke (vecht- of vluchtreactie) naar een parasympathieke (rust- en verteringsreactie) toestand.

Deze verschuiving heeft een directe invloed op het genitale gebied, wat vaak resulteert in erecties. In de ochtend is het vaak zo dat je ontwaakt uit de REM-slaap, waardoor je dus met een vlaggenstok zit opgescheept.

Daarnaast is het zo dat de behoefte van het lichaam om te pissen ook aanwezig is. De sensatie van een volle blaas activeert onbewust zenuwen die verbonden zijn met het ruggenmerg, wat leidt tot het opwekken van een erectie via een ruggenmergreflex.

Samenvatting

Samengevat; het heeft bijna niets met opwinding te maken. Hoewel het natuurlijk ook zo kan zijn dat je wat vieze droompjes hebt gehad, is het vaker zo dat je lichaam gewoon lekker aan het werk is.

Als man moet je ook maar blij zijn dat de vlag gehesen kan worden want zolang dat het geval is, werkt alles nog perfect daar beneden. Althans, het spiertje wat je nodig hebt dan tenminste ;-).

Meer van dit: