HomeWTF?!Nederlandse horeca gooit jaarlijks 15 tot 37 miljoen liter bier weg

Nederlandse horeca gooit jaarlijks 15 tot 37 miljoen liter bier weg

Uit onderzoek blijkt dat de horeca in Nederland jaarlijks zo’n 15 tot 37 miljoen liter bier door het riool spoelt. Dat zijn verschrikkelijke cijfers voor de bierliefhebber en komt tegelijkertijd neer op een gigantische kostenpost voor de horeca.

Bier tappen

Het onderzoek van de ABN AMRO stelt dat er tussen de vier en de tien procent van al het getapte bier wordt verspilt. Dit zou dan bijvoorbeeld gebeuren met het doorlopen van de tap of het wegspoelen van het stilstaande bier in de leiding.

Het onderzoek is door de ABN AMRO uitgevoerd om te kijken hoe en waar de horeca kan besparen. Besparen is belangrijk omdat de kosten ook steeds verder oplopen. De prijs van een lekker vers getapt biertje is in jaren namelijk dubbel zo hoog. Als we het verspilde bier even in euro’s omrekenen dan komen we op zon 45 euro gemiste omzet per vat bier. Een 50 liter vat zou aan de tap namelijk zo’n 14 vaasjes bier verspillen.

Besparen

Één van de meest voor de hand liggende besparingen is het goed opleiden van personeel. Tegenwoordig hangt iedereen maar aan de tap maar als je er gewoon goed mee omgaat dat zal de verspilling significant dalen. Ook geven ze aan dat ze goed moeten kijken naar het stilstaande bier in de leidingen van de tapinstallatie. Er is maar zat te verzinnen om de bierverspilling tegen te gaan.

Meer van dit: