HomeActueelDeze dingen veranderen per 1 januari in de supermarkten

Deze dingen veranderen per 1 januari in de supermarkten

We gaan het nieuwe jaar in met goede voornemens. Het zal ons geen moeite kosten om dat vol te houden, want de overheid helpt ons aan een gezonde levensstijl, punt.

Frisdrank wordt duurder in de supermarkt

De supermarkten hangen aan de touwtjes van de huidige politiek, dus het zal niemand verbazen dat we doorgevoerde veranderingen meteen gaan voelen als we met onze brakke kop op 1 januari de boodschappen gaan doen. We lichten de veranderingen in de supermarkt even uit.

Een lekker glaasje cola? Niet als je een beperkt budget hebt, want als het aan de overheid ligt dan gaat iedereen aan het water. Onder het mom van ‘we doen het voor jullie’ gaat het Rijk de belastingen op suikerhoudende dranken flink verhogen. Deze ‘suikertaks’ gaat 26 cent per liter worden, dat is een stijging van ongeveer 17 cent per liter. Goed voor de schatkist, slecht voor onze portemonnee.

Het zal niemand verbazen dat ook de accijnzen op sigaretten en alcohol per 1 januari gaan stijgen. Te diep in het glaasje kijken wordt een stukje moeilijker, want hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe meer accijns er wordt geheven. Het is niet veel, een krat bier wordt 27 cent duurder, maar mensen die graag Stroh Rum 80% drinken, kunnen beter overstappen op een mixdrankje spiritus met aanmaaksiroop.
veranderingen supermarkt 1 januari

Sigaretten verdwijnen uit de supermarkt

Even een pakje peuken in de supermarkt halen als je inkopen gaat doen? Als het aan de Albert Heijn ligt dan fiets je vanaf 1 januari maar lekker naar een tabakszaak. De supermarkt gaat het namelijk niet meer verkopen, goed voor je longen.

Ook de overheid kan rustig ademhalen, want de belasting op tabak gaat met een asociale 0,60 cent stijgen. Vanaf april 2024 zal een pakje sigaretten ongeveer € 11,10 gaan kosten.

Vanaf 1 juli 2024 zal er in heel Nederland, in elke supermarkt, een verbod op de verkoop van tabak van kracht zijn. De volgende stap is het verbieden van het verkopen van tabak bij tankstations, dus als je ondernemer wil worden dan is dit het perfecte moment om nu te investeren in een tabakswinkel.

We vermoeden dat er in de loop van het jaar steeds meer files richting onze buurlanden zullen ontstaan. Al zou het niemand verbazen als de heren van de Nederlandse politie langs de grens staan te wachten om het verlies aan inkomsten via boetes te compenseren.

Meer van dit: