HomeActueelDit is het bedrag dat je in 2024 belastingvrij contant in bezit...

Dit is het bedrag dat je in 2024 belastingvrij contant in bezit mag hebben

Ondanks dat tegenwoordig alles digitaal gaat, is het hebben van cash geld nog steeds erg gemakkelijk. Niet alleen omdat onze blauwe vrienden daar niets van weten, maar ook zodat je altijd een appeltje voor de dorst achter de hand hebt.

Belasting betalen over cash geld

Helaas mag je in Nederland niet zomaar te veel cash geld bezitten. Als je te veel cash bezit, dan weten de blauwe vrienden van de belasting je snel te vinden. Maar hoeveel cash mag je eigenlijk bezitten zonder dat de belasting een aandeel wil hebben?

Dat we allemaal belasting moeten betalen is inmiddels wel duidelijk. Je komt er helaas niet onderuit. Je betaalt niet alleen belasting over je inkomsten en uitgaven, maar ook over je eigen spaargeld. De overheid kan met dit geld weer dingen doen, waar de maatschappij van profiteert. Ondanks dat we er allemaal wat aan hebben, is het betalen van belasting nooit een leuk moment. Je zuurverdiende geld weggeven voelt altijd erg dubbel.

Hoeveel cash mag je hebben zonder belasting te betalen?

Je mag eigenlijk zoveel contant geld in huis hebben als je zelf wil. Ondanks dat je zoveel mag bezitten als je wil, wil dit niet zeggen dat je geen belastingverplichtingen daarover hebt. Vanaf het jaar 2024 mag je maximaal €653,- euro in huis hebben, zonder er belasting over te betalen. Heb je een fiscaal partner? Dan mag je vanaf 2024 een contant bedrag van €1306,- euro in huis hebben.

Niet alleen die stapels flappen tellen hierbij mee, maar je moet ook alle cadeaubonnen in dat bedrag meetellen. Cadeaubonnen in de kast laten liggen omdat je niet weet wat je ermee moet is dus geen goed idee.

Je bent verplicht om de belastingdienst te vertellen hoeveel contant geld + cadeaubonnen je in huis hebt liggen, maar je zou wel een enorme ezel zijn om dit ook echt te doen. Zolang jij niet verteld dat je het hebt, weet de belasting ook niet dat het zo is.

Willen ze het per se weten? Dan moeten ze maar lekker een huiszoeking ofzo komen doen. Ervan uitgaande dat jij geen miljoenen thuis hebt liggen, hoef je je dus zéker niet druk te maken. Oh en dat is geen financieel advies (knipoog).

Hoeveel spaargeld mag je in 2024 belastingvrij bezitten?

Ook over het spaargeld op jouw bank betaal je natuurlijk een percentage aan belastingen. Het bedrag blijft hierbij in 2024 hetzelfde als in 2023. Je mag je spaarrekening vullen tot 57.000 euro, zonder hierover belasting extra belasting te betalen. Heb je een fiscaal partner? Dan is het dat bedrag verdubbeld met zijn tweeën.

Ben jij de gelukkige eigenaar van meer spaargeld op je bankrekening? Dan betaal je 0.01% procent over je spaartegoeden. Niet een immens bedrag natuurlijk, maar geld afstaan is natuurlijk nooit leuk. Misschien toch maar geld onder je matras bewaren (Nogmaals geen financieel advies want anders hebben wij het straks gedaan).

Meer van dit: