HomeActueelContant geld uit de muur halen gaat geld kosten: Dit kost het

Contant geld uit de muur halen gaat geld kosten: Dit kost het

Het maakt niet uit waar je om je heen kijkt om te zien dat steeds meer handelingen digitaal worden. Ook ons geld bestaat steeds vaker uit digitale cijfertjes. Volgens een onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland gebruikt nog maar 20% van de mensen cash geld. Binnenkort zal dat nóg minder gaan worden.

Afname van contanten

De afname van contant geld ligt natuurlijk vooral aan de handigheid van het digitale geld. Je kunt tegenwoordig overal pinnen, en hebt er ook steeds meer apparaten voor die dat kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfscan kassa’s waar je niet met cash kunt betalen of de benzinepompen waar je enkel nog kunt tanken nadat je jouw pinpas erin hebt gestoken.

Kosten van cash geld

De meeste mensen denken er helemaal niet over na dat contant geld ook kosten met zich meebrengen. Ze gaan ervan uit de banken dat wel regelen. Als je erover nadenkt, zal je wel denken dat het voor de bank ook een hoop ellende is om al dat cash geld te hanteren. Niets blijkt echter minder waar, want banken verdienen enorm veel geld aan alle flappen die er rondslingeren.

Dat begint al met het storten van geld. Al jaren moet men een klein percentage betalen over het gestorte geld. Gemiddeld genomen ligt dat percentage onder de 1%. Als we er voor het gemak even vanuit gaan dat er 17 miljoen euro per jaar wordt gestort (ongeveer 1 euro per Nederlander), dan is dat toch een lekker extra inkomen van zo’n €170.000,- euro voor de bank.

Kosten voor geld opnemen

Om geen eurootjes mis te lopen gaan de banken nu ook kosten berekenen voor het opnemen van cash geld. Dat is toch lekker meegenomen voor de banken. Ze verdienen immers vast nog niet genoeg.

Kosten pinnen bij ABN Amro

ABN AMRO is schaamteloos de koploper in het berekenen van extra kosten voor contant geld. De bank berekent nu namelijk een bedrag van €5 per transactie. Het is wel belangrijk om te vertellen dat die kosten pas ingaan op het moment dat de rekeninghouder meer dan €17.500 per jaar aan geld opneemt.

Als je dus meer dan dat bedrag opneemt, gaat het geld kosten. Daarnaast berekenen ze een percentage van 0,5% over het opnamebedrag boven de €17.500 per jaar. Voor studenten geldt dit tarief al vanaf €6.000,- per jaar.

Kosten pinnen bij Rabobank

Dan hebben we ook nog de Rabobank. Die rekenen gewoon standaard €0,75 als je contant geld gaat opnemen. Je kunt die kosten gelukkig wel besparen, want als je bij een Geldmaat pint, is het wel altijd gratis. Best vervelend als je cash geld nodig hebt, maar er geen geldmaat in buurt.

Geen flappen meer tappen

Zoals eerder in dit artikel al gezegd, doen nog maar weinig mensen écht iets met contant geld. Toch is er ook een grote groep die door deze kosten hard geraakt wordt. Bovendien roept het berekenen van extra kosten natuurlijk ook vragen op over financiële inclusie en toegankelijkheid. Hoe dan ook, weet in ieder geval dat het geld kan kosten als jij een paar tientjes uit de muur haalt voor het stappen.

Meer van dit: