HomeActueelZoetekauw is de sjaak: Vanaf 1 januari 2024 wordt de suikertaks verhoogd

Zoetekauw is de sjaak: Vanaf 1 januari 2024 wordt de suikertaks verhoogd

Ben je een echte zoetekauw? Dan zal je vanaf 2024 minder geld overhouden na het doen van de boodschappen. De overheid heeft namelijk een flinke verhoging van de suikertaks ingevoerd. Die verhoging zit nu op suikerhoudende dranken en wordt gedaan als test voor de rest.

Suikertaks

Een suikertaks is een belasting op suikerhoudende producten en wordt vaak ingevoerd als maatregel om het gebruik ervan te verminderen. Door de prijzen hoger te maken, wordt men gestimuleerd om andere keuzes te maken, waardoor de gezondheid van de samenleving erop vooruit zal gaan. Zo maken ze de sigaretten ook een heel stuk duurder vanaf volgend jaar.

Daarnaast levert het behoorlijk veel geld op voor de staatskas en met dat geld kunnen ze weer dingen doen als bijvoorbeeld het eigen risico afschaffen. In veel landen is er al een flinke suikertaks, maar Nederland bleef daar nog enigszins in achter. Nu gaan we per 1 januari toch de taks verhogen.

Welke producten

Je zou denken dat zo’n suikertaks wordt ingevoerd op producten met suiker, maar niets is minder waar. De taks gaat gelden op niet-alcoholische dranken, waaronder frisdrank en alcoholvrij bier. Het gaat ook in op de light- en zero-producten, omdat deze zullen worden meegerekend als frisdrank.

De belasting zorgt voor een flinke prijsstijging. Zo moet je denken aan zo’n 25 à 30 eurocent op een fles frisdrank. Dat is een behoorlijke prijsstijging en ze verwachten dan ook dat er behoorlijk wat geld door opgehaald zal worden. Naar schatting verwachten ze zo’n €300.000.000 (300 miljoen) euro extra per jaar binnen te harken. Wat ze dan doen om het te compenseren? Ze maken het water goedkoper… Top joh, bedankt!

Meer van dit: