HomeActueelOnderwijs wil ander taalgebruik in de klas: "Geen jongens, meisjes en brandweerman...

Onderwijs wil ander taalgebruik in de klas: “Geen jongens, meisjes en brandweerman wordt brandweerkracht”

Anno 2024 is diversiteit een groot begrip in de wereld. Zodra je als organisatie niet helemaal meegaat in deze ‘gekte’, dan word je al snel gecanceld. Dit is niet alleen bij bedrijven zo, maar ook bij scholen. Zij vonden het dan ook hoog tijd om daar wat aan te gaan doen.

Ze beginnen vanaf de kleuterklas inmiddels al met de bloemetjes en bijtjes lessen, waarbij LBGTQ+ zeker niet overgeslagen wordt. Een keuze die door veel ouders niet begrepen wordt.

Laks maakt ‘belangrijke’ stap

Het LAKS (Landelijk actie komitee scholieren), heeft deze week in Utrecht een belangrijke stap genomen. Ze willen namelijk een inclusiever onderwijsklimaat. Hierdoor hebben ze een speciale taalgids in het leven geroepen, waarbij genderverschillen in zijn totaal vermeden worden.

In deze gids komen punten naar voren die voor elk gender acceptabel moet zijn. Er mag daarom niet meer gesproken worden over jongens en meisjes, maar over leerlingen. Het woord brandweerman moet worden vervangen naar brandweerkracht en ga zo maar door.

Respect in de klas

Deze veranderingen moeten ervoor zorgen dat er een breder begrip van respect in klassen naar voren komt. Door neutraler te zijn, worden de leerlingen direct een stuk minder stigmatiserend.

Het LAKS wil ook dat docenten zich houden aan genderneutrale begroetingen en genderneutrale administratie.

Of de kinderen hun docent nog meester of juf mogen noemen is dus nog maar de vraag.

Toch is het volgens de Laks geen dwingende lijst met verboden woorden. De lijst is voornamelijk bedoeld om leerkrachten en kinderen te stimuleren naar een positievere en inclusieve leeromgeving.

Meer van dit: