HomeWTF?!Om deze reden zijn er ineens zoveel vliegende mieren, en zo kom...

Om deze reden zijn er ineens zoveel vliegende mieren, en zo kom je er vanaf

Als de zomer aanbreekt dan kunnen we er de klok op gelijk zetten: de komst van insecten. Het liefste geven we deze kleine beestjes een stevige massage met krant of een slipper. In sommige gevallen zit er een romantisch verhaal achter de komst bepaalde insecten, zoals bij de vliegende mier. Waarom zien we er zoveel van tijdens de zomer? En hoe komen we van ze af?

De bruidsvlucht van vliegende mieren

Vliegende mieren zijn vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van verschillende mierenkolonies. Als het klimaat juist is, dan bepalen jonge koninginnetjes dat ze willen paren. Na een hete en bedrukte dag vliegen ze samen met vruchtbare mannetjes uit om te paren met mieren van een andere kolonie, die blijkbaar exact weten wanneer andere kolonies hetzelfde plan hebben.

Dit zou zomaar een romantisch verhaal kunnen zijn waar The Lion King een puntje aan kan zuigen. Om incest te voorkomen zoeken de koninginnetjes en de vruchtbare mannetjes van verschillende kolonies elkaar op om te paren. Daarna werpt de bevruchte Hare Mieresteit haar vleugeltjes af, om vervolgens in een nest haar eigen kolonie te stichten. Als het regent wordt de bruidsvlucht uitgesteld, want tja, wie copuleert er nou graag in de regen?

Op deze manier kom je van ze af

Niet elk romantisch liefdesverhaal kent een happy end, behalve in schimmige massagesalons. Vliegende mieren gaan massaal op zoek naar een partner om mee te paren, en dat weten vogels en andere insecten ook. Zij jagen op de hitsige mieren, waardoor een groot gedeelte een gruwelijke dood sterft. De vliegende mieren die dat overleven komen graag tot rust in jouw tuin.

Als jij ze de liefde ook niet gunt dan kun je gebruikmaken van een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel. Deze zijn te koop in elke doe-het-zelf winkel. Als je een nest ontdekt dan kun je er kokend water in gooien, het liefste in combinatie met kaneel, nootmuskaat of koffiedrap. Je kunt ook een mierenlokdoos proberen, ook deze zijn overal te koop. Miereneters zijn ook zeer effectief, maar die koop je minder snel dan een hond of kat.

Meer van dit: