HomeWTF?!Varkensboer in Brabant voor miljoenen uitgekocht en bouwt meteen nieuwe varkensboerderij

Varkensboer in Brabant voor miljoenen uitgekocht en bouwt meteen nieuwe varkensboerderij

Een varkensboer in Brabant was de eerste die door ons land werd uitgekocht. Dat werd gedaan met het ook op het verminderen van de stikstofuitstoot. De gemeente betaalde naar verluid 2,5 miljoen euro om de boerderij uit te kunnen kopen. Dat bedrijf was van Sander de Rooij uit Heukelom.

Beroepsverbod

Geweldig nieuws zou je zeggen. Hoe meer boeren uitgekocht worden voor een mooie prijs, hoe minder stikstof er uitgestoten zal worden. Of het echt de boeren zijn die het probleem vormen is niet iedereen het mee eens, maar als je ze een flinke smak geld meegeeft dan heb je in ieder geval nog twee blije partijen.

Bij het bod van 2,5 miljoen euro dat de gemeente deed, zat ook een beroepsverbod. Dat zou moeten voorkomen dat ze met het geld gewoon opnieuw kunnen beginnen. Tóch heeft Sander een mogelijkheid gevonden om gewoon opnieuw te beginnen met een varkensboerderij. Dat zou niet moeten kunnen, maar gebeurt nu dus wel dankzij een maas in de wet.

Gigantische stal

Een stukje verderop, in de gemeente Oosterhout, staat de bouw van een gigantische varkensstal voor de deur. Hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft is vrij simpel. Sander had namelijk in 2016 al een vergunning gekregen voor het bouwen van een nieuwe stal.

Op die nieuwe locatie mocht hij 3320 varkens houden. Uiteindelijk heeft hij maar één stal laten bouwen onder de naam van een ander bedrijf, waar hij 1620 varkens inzette. De andere stal heeft hij gelaten voor wat het was.

varkensstal oosterhout

Nu hij ineens een flinke smak met geld beschikbaar heeft, wil hij ook de tweede stal gaan bouwen. Daar kunnen dan nog 1700 extra varkens in gehouden worden. De vergunning had hij dus al veel eerder beschikbaar, waardoor het verbod niet geldt.

Controversieel

De bouw van de eerste stal in 2016 wás al erg controversieel maar dat heeft nu dus een nieuwe lading gekregen. Omwonenden zijn er niet blij mee en zaten al in de stank. Die stank zal nu verdubbeld worden.

Ook is het natuurlijk heel raar dat een boer met belastinggeld wordt uitgekocht en dat hij zonder pardon dat geld kan investeren in een nieuwe gigantische varkensstal. Maar goed, het is natuurlijk ergens ook wel knap om de maas in de wet te vinden.

Een woordvoerder van de gemeente zegt: “Er is tijdens de onderhandelingen over de uitkoopregeling niet gesproken over andere ondernemingen van de familie”. Ze kunnen er dus niet zoveel aan doen.

Eerder nog zagen varkensboeren af van de uitkoopregeling maar wellicht gaat er bij veel boeren nu wel een belletje rinkelen om er alsnog voor open te staan. Is toch lekker verdienen als de overheid gratis in je bedrijven investeert.

Meer van dit