HomeWTF?!Vanaf 2024 zijn deze 5 huisdieren niet meer toegestaan om te hebben

Vanaf 2024 zijn deze 5 huisdieren niet meer toegestaan om te hebben

Vanaf 2024 staan er weer 5 nieuwe dieren op het lijstje van verboden huisdieren. Daarmee volgen we de trend van een langer en langer wordende lijst. Sterker nog, we spreken niet meer van een lijst met dieren die verboden zijn, maar van dieren die nog wel toegestaan zijn.

Huisdieren in 2024

Het kabinet heeft een lijst gedeeld met alle dieren die je vanaf juli 2024 mag houden. Dat wil zeggen dat elk ander dier verboden is zonder vergunning. Waar vroeger de bruine beer en krokodillen nog op de lijst stonden, blijft er nu niet heel erg veel meer over om in huis te houden.

Er verdwijnen namelijk best wel weer een aantal favorieten. Zo mag je vanaf juli 2024 geen chinchilla’s of servalkatten meer in huis hebben. De reden is niet helemaal duidelijk maar ze zouden ongeschikt zijn om binnenshuis of in een kooi te leven. Daarnaast verdwijnt ook de Russische dwerghamster van de lijst. Toch een diertje waar een hele hoop mensen mee groot zijn geworden.

Welke dieren mogen wel?

Naast chinchillas, servalkatten en hamsters mogen ook stokstaartjes en egels niet meer als huisdier worden gehouden. Dat het vanaf juli 2024 niet meer mag, wil gelukkig niet zeggen dat de mensen die zo’n dier nog in huis hebben, ze dan maar vrij moeten laten of erger. Je mag ze alleen vanaf juli niet meer in huis halen. De lijst van dieren die nog wel toegestaan zijn, staat hieronder, toch fijn dat de waterbuffel nog in onze woonkamer mag lopen:

 1. Afrikaanse dwergrelmuis
 2. Algerijnse gerbil
 3. Alpaca
 4. Bleke gerbil
 5. Bruine rat
 6. Bunzing
 7. Cavia
 8. Chinese dwerghamster
 9. Chinese waterree
 10. Dwergrenmuis
 11. Ezel
 12. Fret
 13. Geit
 14. Goudhamster
 15. Harrington’s gerbil
 16. Hond
 17. Huiskat
 18. Huismuis
 19. Kameel
 20. Konijn
 21. Lama
 22. Mongoolse gerbil
 23. Noordafrikaanse renmuis
 24. Paard
 25. Rund
 26. Schaap
 27. Varken
 28. Waterbuffel
 29. Woestijnslaapmuis

Meer van dit: