HomeActueelRoken in je eigen auto binnenkort verleden tijd? NSC dient voorstel in

Roken in je eigen auto binnenkort verleden tijd? NSC dient voorstel in

De tweede grootste partij van Nederland, de NSC van Pieter Omtzigt, is helemaal klaar met rokers. NSC wil dat roken in speeltuinen en pretparken, maar ook in de auto, tot het verleden gaan behoren. Kamerlid Daniëlle Jansen wil dat regelen en heeft een motie ingediend.

Roken

Volgens actuele cijfers van het Trimbos-instituut lurkt 18,9 procent van de bevolking elke dag aan een (e) sigaret. En toegegeven, het worden elk jaar minder mensen. Toch wil de partij NSC ook die 18,9 procent hun pleziertje afpakken en rokers wegzetten als een soort paria’s.

Kamerlid Daniëlle Jansen is naar voren geschoven om roken in speeltuinen, pretparken en in de auto een halt toe te roepen. In de auto gaat het er dan om dat het verboden wordt wanneer er kinderen meerijden. Op zich niet zo slecht natuurlijk, want de meeste mensen steken thuis ook geen peuk op als er kindertjes rondwandelen. Toch zijn de PVV en de BBB het er niet mee eens.

‘Laat mensen met rust’

Kamerlid Fleur Agema snapt niet waarom NSC ‘achter de voordeur’ bij mensen wil komen en zou graag zien dat burgers gewoon met rust gelaten worden. Jansen vindt juist niet dat het voorstel te ver gaat en vindt dat kinderen beschermd moeten worden tegen ouders die hen blootstellen aan rook.

BBB-leider Caroline van der Plas, zelf een roker, denkt dat het van kwaad tot erger wordt wanneer er een rookverbod in de auto wordt ingevoerd. Ze is bang dat de volgende stap dan een rookverbod in huis wordt, als daar kroost rondloopt. Maar dat is volgens NSC ook weer niet de bedoeling.

Alles duurder maken

Inmiddels betalen rokers zich blauw voor een pakje peuken. Per 1 januari zijn de prijzen weer verhoogd. Het CDA zou graag zien dat rokers nog meer gaan betalen voor sigaretten en mikt op het verhogen van de accijnzen. Dat lijkt NSC overigens ook wel een strak plan.

 

Meer van dit: