Sommige waaghalzen hebben zoveel vertrouwen in hun eigen uitvinding dat ze deze zelf testen, ook al riskeren ze daarmee hun leven. In het geval van de Oostenrijkse Franz Reichelt liep dit slecht af. Hij sprong in 1912 met een zelfontworpen ‘flysuit’ vanaf 60 meter hoogte van de beroemde Eiffeltoren en stortte met een noodgang richting le trottoir.
De tragische dood van een kleermaker
Franz Reichelt was een kleermaker in de tijd dat de luchtvaart nog in de kinderschoenen stond. in 1910 waren er al parachutes, maar die waren al uitgeklapt voordat er werd gesprongen. Toen er in 1911 een prijsvraag werd uitgeschreven voelde kleermaker Franz zich geroepen om mee te doen.
Op het moment dat de prijsvraag er kwam, was hij al bezig aan de ontwikkeling van een parachutepak. Het pak van Franz woog op dat moment 70 kilo, maar deelnemers konden pas meedoen als een dergelijke parachute niet meer dan 25 kilo woog. Na een tijdje lukte het Franz om een dergelijk pak te maken. Na een paar keer testen (waarbij hij al zwaargewond raakte) vond hij het in 1912 tijd om zijn uitvinding aan het grote publiek te laten zien.
De Oostenrijker Franz Reichelt, kleermaker van beroep, ontwierp een jas die volgens hem ook als parachute kon dienen. In 1912 wilde hij dit aantonen door vanaf een kleine 60 meter hoogte van de Eiffeltoren in Parijs te springen. Reichelt overleefde de val niet. pic.twitter.com/uTHui8Mgg4
— Waarom weet ik dit? (@waaromweetikdit) December 29, 2020
Sprong van de Eiffeltoren
Onder grote belangstelling, waar de pers ook bij was, klimt Franz naar het eerste dek van de Eiffeltoren en zwaait naar het publiek. Vervolgens springt hij vol vertrouwen naar beneden, lachend. Zijn positieve instelling kon zijn leven niet redden. Hij stortte voor het publiek ter aarde.
De dramatische sprong is gefilmd, dit zijn beelden die hem onsterfelijk hebben gemaakt. Helaas was deze pionier niet geslaagd in zijn opzet, maar hij wordt wel in een adem genoemd met de uitvinders uit zijn tijd. Franz Reichelt was er tot op het laatste moment zeker van dat zijn pak zou werken. Hij bewees echter het tegendeel.