HomeWTF?!Heb je steeds maden in je kliko? Zo kom je daar snel...

Heb je steeds maden in je kliko? Zo kom je daar snel vanaf

Het warme weer komt er weer aan en dat betekent helaas niet alleen maar fijne en positieve gevolgen. Onze afvalbakken beginnen door het warme weer, weer te stinken. Er is maar één ding ranziger dan een stinkende kliko en dat is een stinkende kliko vol met maden. In dit artikel leggen we je uit hoe je het kunt verhelpen.

Stinkende afvalbakken

Wij Nederlanders produceren een hoop afval. We scheiden het netjes in plastic, papier en GFT… Alleen die laatste geeft nog wel eens een hoop problemen als het warm begint te worden. Dat komt omdat vochtige dingen in de warmte beginnen te broeien en jouw GFT-afval zit natuurlijk vol met vocht.

Die stank kan vervelend zijn als de afvalbakken in de buurt van je huis staan maar die stank zorgt voor meer ellende. Zo trekt de stank vliegen aan en je kunt wel raden wat die kleine smeerpijpjes dan gaan doen in jouw afvalbak. Binnen de kortste keren zit heel jouw (stink)bak vol met maden. Niet heel fris en zeker niet als die op een plek staat waar je ook probeert te ontspannen.

Makkelijk op te lossen

Het is misschien een beetje cliché maar de beste oplossing is om de kliko schoon te houden. Er zijn bedrijven die achter de vuilniswagens aanrijden om de kliko’s te reinigen of je kunt er zelf af en toe de hogedrukspuit op zetten. Wat je nog beter kunt doen om de kliko schoon te houden, is voorkomen dat die vies wordt.

Afijn, dat wist je natuurlijk zelf wel. Je komt hier om erachter te komen hoe je van de maden af komt. Er zijn best wat simpele trucjes om de maden uit je kliko te verjagen. De beste truc is om lavendel in je kliko te gooien. Lavendel is giftig voor maden én zorgt ervoor dat je kliko lekker gaat ruiken. Dat lijkt me een absolute win-win situatie. Gelukkig zijn er nog wel meer tips, die staan onder de afbeelding.

Meer tips

Naast lavendel, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt proberen! Hier 5 tips die je snel en makkelijk uit kunt proberen. Nu maar hopen dat het werkt en dat je dus weer een zorg minder hebt in dit heerlijke warme weer.

  1. Ga je weg en blijft het droog? Zet dan je kliko open. Vogels en andere dieren zijn dol op maden en zo zal de volgende dag je hele kliko leeg gesnoept zijn.
  2. Strooi zout of kalk in de afvalbak. Larven kunnen daar niet tegen en zullen dan ook geen schijn van kans maken.
  3. Gooi stro (of gedroogd, gemaaid gras) onder in de vuilnisbak. Zo koekt de boel niet aan en blijft de bak mooi schoon.
  4. Laat de afvalbak op een kiertje staan. Hierdoor blijft er lucht circuleren en wordt het broeiproces vertraagd.
  5. Is de bak net geleegd en zit die nog steeds vol met maden? Giet dan een paar liter kokend water met azijn of groene zeep in de afvalbak. Zorg dat die daarna goed dicht zit. De hitte maakt een einde aan alle ellende.

Meer van dit