De Aziatische Hoornaar is een reuzenwesp die zijn weg naar Nederland heeft gevonden. Deze eikel is geen gewone wesp. Hij is een stuk groter dan zijn Europese tegenhangers en heeft een donkerbruine kleur met gele strepen op zijn achterlijf. Oh en het allerergste… Ze zijn behoorlijk agressief.
Gevestigd in Nederland
De Aziatische Hoornaar hoort zoals je al verwacht, in Azië. Helaas duiken ze sinds een aantal jaar in groten getale in Europa op en kunnen we zelfs al wel concluderen dat deze eikels zich hebben gevestigd in Nederland. Dat kan een groot probleem opleveren. Geen goed nieuws dus voor de wespenhaters onder ons. Je kunt ze vrij makkelijk herkennen. Als je een gigantische wesp ziet vliegen met een donkerbruine kleur dan kun je snel je conclusie trekken.
Naast de Aziatische Hoornaar, hebben we ook de Europese versie. Deze lijkt meer op de gewone wesp en is dan ook overwegend geel van kleur. Hoewel dit ook kleine klootzakjes zijn, zal je hier niet echt bang voor hoeven zijn. Ze komen namelijk niet op onze zoete meuk af, en laten jou dus gewoon met rust. Ook eten ze geen bijen dus deze kun je gewoon laten vliegen.
Hoornaar wegjagen
Dat de Hoornaar er is, is wel duidelijk dus nu is het zaak dat we erachter komen hoe we deze beesten uit de buurt kunnen houden. Er zijn een aantal puntjes waar je aan moet denken om de Hoornaar uit de buurt te houden.
1. Vermijd sterke geuren en felle kleuren: Hoornaars worden aangetrokken door sterke geuren en felle kleuren, dus probeer parfums, sterk geurende lotions en felgekleurde kleding te vermijden als je buiten bent. Dit geldt overigens ook voor de normale wesp!
2. Afval beheren: Zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn en dat er geen voedselresten buiten liggen. Hoornaars worden aangetrokken door voedselbronnen, dus het minimaliseren van hun toegang tot voedsel vermindert de kans op hun aanwezigheid.
3. Bescherm je voedsel: Wanneer je buiten eet of picknickt, bedek je eten en drankjes om te voorkomen dat hoornaars worden aangetrokken. Gebruik afsluitbare containers of bewaar voedsel in een koelbox.
De hoornaar melden
Komt zo’n eikeltje nou tóch in de buurt? Dan is het zaak om niet in paniek te raken. Ze zijn vrij agressief dus als jij zelf ook agressief gaat bewegen, komen ze juist op je af. Rustig blijven dus, tenzij je ze in 1 keer tegen de vlakte mept. Heb je er één gezien? Dan kan je een melding doen bij waarneming.nl. Zij kunnen je dan helpen met het nest lokaliseren en de boel verjagen.