HomeWTF?!Angstige momenten voor duikers die aardbeving onder water meemaken

Angstige momenten voor duikers die aardbeving onder water meemaken

Een groepje duikers heeft in Indonesië een behoorlijk zware aardbeving meegemaakt. Dat gebeurde toen ze onderwater waren tijdens een excursie. Te zien is hoe zowel de zeebodem als het water enorm begint te schudden. Ze kunnen zich nog maar net vastklampen aan de rotsen.

Aardbevingen

Een aardbeving gebeurt wanneer de aardkorst besluit om een soort stress-relief party te houden. Die stress bouwt zich op, en op een gegeven moment zegt de aarde: “Oké, ik moet even schudden!”. Het voelt voor de aarde een beetje als het knakken van je rug.

Dat schudden veroorzaakt de trillingen die we dan kunnen voelen, en dat is wat we een aardbeving noemen. In de meeste gevallen is het gewoon een kleine rammeling, andere keren kan het behoorlijk heftig zijn en serieuze schade veroorzaken. Meestal zien we die schade dan op het land, maar blijkbaar gaat het onder water ook behoorlijk tekeer.

Indonesië

De aardbeving was er één van 7.2 op de schaal van richter. Dat is een behoorlijke beving die een hoop schade kan veroorzaken. Op de beelden te zien hoe het water ineens beweegt. Dat heeft een flinke impact op de oceaanbodem en dat laat best wel wat schade achter aan het rif.

De duikers schrikken zich kapot. De één zwemt gauw van de bodem af en de ander klampt zich juist vast aan de rotsen van het rif. Zelfs de vissen peren hem er tussenuit. Je kunt je haast niet voorstellen wat voor bizarre kracht er achter zo’n beving zit. Ook is het nu wel duidelijk hoe zo’n gigantische golf dan ineens kan ontstaan. Bekijk de bijzondere beelden hieronder!

Meer van dit: