HomeWTF?!Vrachtschip op de Rijn vaart dwars door de sluisdeuren heen

Vrachtschip op de Rijn vaart dwars door de sluisdeuren heen

Een vrachtschip op de Rijn is dwars door de sluisdeuren heen gevaren. Het Nederlandse schip ‘La Primavera’ ramde vol gas tegen de sluisdeuren aan bij het Duise Iffezheim. Hierdoor sloegen de deuren gedeeltelijk open, waardoor de sluis niet meer werkt. De totale kosten worden geschat op 1,5 miljoen euro.

Vrachtschepen

Vrachtschepen zijn een belangrijk onderdeel in de logistiek. Ze brengen grote hoeveelheden goederen en grondstoffen via waterwegen door de hele wereld. In Europa zitten ze dan vast aan rivieren en kanalen en daar zitten behoorlijk wat obstakels in.

Waar schepen op zee zo goed als door kunnen varen, hebben ze bij rivieren en kanalen iets minder spelingsruimte. Doordat er veel meer verkeer is op veel minder ruimte, gaat het dus regelmatiger fout. In dit geval zien we hoe een vrachtschip iets te laat doorheeft dat er sluisdeuren in de weg zitten. Hij ramt dan ook vol erdoorheen.

Spektakel

Het was een behoorlijk spektakel. Zo’n boot is rete zwaar en zorgt met zijn massa voor een behoorlijke botsing. Hoewel de boot zelf weinig tot geen schade had, was de sluis er anders aan toe. De deuren van de sluis waren flink naar de knoppen. Door het peilverschil in de Rijn, stroomde er in no-time een gigantische hoeveelheid water door de sluisdeuren.

Gelukkig kon dat aan de andere kant van de sluis weer enigszins opgelost worden maar het zorgt er wel voor dat de sluis nu niet meer operationeel kan zijn. Om die reden moeten boten gigantische omwegen maken óf krijgen ze behoorlijke vertragingen. Het spektakel trok flink wat bekijks en beelden gingen dan ook al gauw heel social media over. Check de beelden hieronder.