HomeActueelIn deze 12 gemeentes is er tijdens oud en nieuw een vuurwerkverbod

In deze 12 gemeentes is er tijdens oud en nieuw een vuurwerkverbod

Sinds 2020 geldt er een verbod op bepaalde soorten vuurwerk. Gemeentes mochten verder zelf beslissen of ze het legale vuurwerk wel of niet toestonden. De aankomende jaarwisseling is het dus wisselend per inwoner of je wel of geen vuurwerk mag afsteken op straat.

Vuurwerkverbod

Jarenlang werd er gewerkt aan een vuurwerkverbod. De grootste reden daarvoor waren de vele ongelukken die er van vuurwerk komen. Dankzij de pandemie hadden ze een goede reden om het er door te drukken. Dat had dan te maken met de druk op de ziekenhuizen. Daar kwam een hoop commenteaar op. Eigenlijk zoals wij Nederlanders dat vaker doen wanneer ze aan onze tradities komen.

Tóch is het er op de één of andere manier doorgedrukt en kunnen we een hoop van ons geliefde vuurwerk niet meer afsteken. Vooral het kleinschalige vuurwerk zoals rotjes en baby pijltjes, kun je niet meer legaal krijgen. Het vuurwerk dat je wel nog legaal kunt krijgen mag echter ook al niet overal afgestoken worden. 12 (grote) Nederlandse gemeentes hebben een algemeen vuurwerkverbod ingesteld. Balen als je daar woont en dol bent op vuurwerk…

Nederlandse gemeente

Een gemeente mag de eigen regels bepalen. Sommige gemeentes hebben alleen in bepaalde gebieden een vuurwerkverbod, andere hebben helemaal geen vuurwerkverbod en weer andere hebben een algemeen verbod. Dat betekent dat je geen vuurwerk buiten de categorie-1 mag afsteken. Welke gemeentes dat zijn? Hieronder staan ze opgesomd. Mocht je van ons geen artikel meer lezen dan wensen we je hier alvast een prettige jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar!

 1. Amsterdam
 2. Rotterdam
 3. Schiedam
 4. Haarlem
 5. Bloemendaal
 6. Heemstede
 7. Apeldoorn
 8. Nijmegen
 9. Heumen
 10. Mook en Middelaar
 11. Soest
 12. Utrechtse Heuvelrug

Meer van dit: