HomeActueelOp deze plekken is het noorderlicht vanavond weer in Nederland te zien

Op deze plekken is het noorderlicht vanavond weer in Nederland te zien

We hebben dit jaar vaker dan gewoonlijk mogen genieten van het noorderlicht. De vorige keer dat we het weer massaal boven Nederland konden waarnemen, werd aangegeven dat het wel eens de laatste keer voorlopig zou kunnen zijn. Toch is er vanavond weer een hele grote kans dat je het kan zien.

Het noorderlicht

Voor de mensen die niet weten wat het noorderlicht precies is, zullen we het even kort uitleggen. Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen dat vooral in de poolgebieden te zien is. Dat komt omdat er bepaalde deeltjes van de zon door de atmosfeer heen ‘gesmeten’ worden.

In onze atmosfeer botsen die zonnedeeltjes dan met onze zuurstof- en stikstofdeeltjes. Door de botsing komt er energie vrij, die resulteert in de kleuren van het noorderlicht. Die kleuren zijn als het ware een soort vonken van die botsingen van de deeltjes. Die deeltjes komen hier terecht door (bijvoorbeeld) een zonnestorm.

Noorderlicht in Nederland

Om het noorderlicht ook in Nederland te kunnen zien, moeten de omstandigheden gunstig zijn. De omstandigheden moeten überhaupt wel gunstig zijn om het te kunnen zien, maar nog net iets gunstiger om het in Nederland waar te kunnen nemen. Dat zou vanavond het geval moeten zijn!

Er is namelijk een behoorlijke zonnestorm geweest, waardoor het Noorderlicht feller dan normaal zou zijn. In Nederland hebben het zuiden en het oosten de meeste kans om het te zien. In het westen en noorden komen waarschijnlijk wat (sneeuw)buien overwaaien, waardoor je de hemel dus niet kunt zien.

Het kan zijn dat je vanavond onder een heldere hemel staat en dat je niets ziet. Als dat het geval is, kun je het eens proberen te filmen. Het komt namelijk ook wel eens voor dat het noorderlicht niet met de ogen te zien is, maar wel op de camera. Nooit geschoten is in ieder geval altijd mis. Ook is het slim om naar een plek te gaan waar het écht donker is, zodat je het beter kunt zien.

Meer van dit: