HomeActueelDit is hoeveel je mag bijverdienen naast een bijstandsuitkering

Dit is hoeveel je mag bijverdienen naast een bijstandsuitkering

Volgens de meest recente cijfers van het CPB (Centraal Planbureau) hebben er op dit moment ongeveer 336.000 mensen een bijstandsuitkering. Zo’n uitkering is geen vetpot en dus vragen veel mensen zich af hoeveel je mag bijverdienen naast een uitkering. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Hoe hoog is een bijstandsuitkering?

Zoals elk jaar maakt de Rijksoverheid op 1 januari bekend hoe hoog een bijstandsuitkering is. Wanneer je alleenstaand bent en minimaal 21 jaar oud, wordt er netto 1283,83 euro per maand uitgekeerd.

Voor gehuwden of samenwonenden ligt dat op een bedrag van 1742,34 euro. Dit bedrag is bedrag is dan voor samen. Als één van de twee werkt, wordt geacht dat je elkaar kunt onderhouden, en krijg je dus niets (of minder). Het vakantiegeld zit er al bij inbegrepen.

AOW-gerechtigde leeftijd

Voor mensen die een AOW-gerechtigde leeftijd hebben is bijstand iets hoger. Bij alleenstaanden is dat exact 1425,76 euro en samenwonenden hebben recht op 1835,70 euro per maand. Met de huidige woonlasten en prijzen in supermarkten wordt dat voor veel mensen erg lastig om mee uit te komen.

Bijverdienen naast bijstandsuitkering

Veel mensen met een uitkering proberen hun inkomen te spekken door wat bij te beunen. Maar mag dat eigenlijk wel? De regels schrijven voor dat je verplicht bent om de gemeente te informeren zodra je inkomen wijzigt.

Er zijn veel websites die stellen dat je een bepaald bedrag mag bijverdienen zonder dat op te hoeven geven. Dit is NIET het geval. Zodra jij melding maakt bij een gemeente dat je geld hebt bijverdiend, wordt dat van je bijstandsuitkering afgetrokken.

Giften bijstandsuitkering

Wat wel zo is, is dat je tot een bepaald bedrag aan giften mag ontvangen. Wat hierbij erg vreemd is, is dat de hoogte hiervan gebaseerd is op je woonplaats. In Amsterdam, maar ook in Den Haag hoef je de gemeente pas in te lichten als je meer dan 1.800 ontvangt via giften.

In Utrecht en Nijmegen ligt dat bedrag veel lager, namelijk op 1.200 euro. De gemeente zal het ’teveel’ ontvangen bedrag, dus het geld dat boven die grens ligt, dan ook aftrekken van je bijstandsuitkering.

Conclusie

Voor wie bovenstaand verhaal niet helemaal duidelijk is: Je mag niets bijverdienen naast je bijstandsuitkering. En afhankelijk van je woonplaats moet je boven een bepaald bedrag aan giften, de gemeente inlichten.

Wil je ook graag weten hoeveel contant geld je in 2024 belastingvrij in huis mag hebben? Dan kun je dat hier lezen.

Meer van dit: