HomeActueelKabinet wil contante betalingen boven dit bedrag gaan verbieden

Kabinet wil contante betalingen boven dit bedrag gaan verbieden

Maak jij vaak gebruik van cash geld voor betalingen? Dan hebben we slecht nieuws voor jou. Het kabinet is namelijk nog steeds steevast om contante betalingen boven de 3000 euro te gaan verbieden.

Verbod op cash betalingen boven 3000 euro

In 2019 werd het plan al gemaakt om cash betalingen boven de 3000 euro te verbieden. Deze regel werd bedacht om het witwassen van criminelen tegen te gaan.

Criminelen kochten namelijk geregeld woningen of dure luxe auto’s met cash geld. Hierdoor konden ze gemakkelijk hun criminele geld witwassen. Toch kon dit voorstel niet rekenen op veel bijval. Het wetsvoorstel werd in 2019 als controversieel verklaard. Hierdoor kon het plan niet op korte termijn doorgevoerd worden. Dit had alles te maken met de kritiek die geleverd werd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens hun zaten er namelijk nogal wat privacy risico’s aan dit wetsvoorstel verbonden.

600 miljoen euro

Van Weyenberg en Yesilgöz willen nu opnieuw deze maatregel door gaan voeren. Dit heeft alles te maken met de steun die ons land heeft gekregen van de EU. Aan die steun van de Europese Unie zaten namelijk een aantal voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat er in Europa geen cash betalingen boven de 3000 euro meer mogen plaatsvinden.

De deadline om deze regel door te voeren is op 31 maart 2025. Op het moment dat Nederland dit niet doorvoert, dan kunnen ze fluiten naar 600 miljoen euro. Van Weyenberg en Yesilgöz willen daarom nu alsnog zo snel mogelijk de maatregel doorvoeren.

Meer van dit: