HomeShowgekkiesWie was Wim de Bie nou eigenlijk?

Wie was Wim de Bie nou eigenlijk?

Wim de Bie was een bekende Nederlandse televisie- en radiopresentator, acteur, schrijver en cabaretier. Hij was vooral bekend van het legendarische duo Van Kooten en De Bie, dat in de jaren zeventig en tachtig furore maakte op televisie met hun satirische en komische programma’s.

Wim de Bie

Wim de Bie werd op 17 mei 1939 geboren in Den Haag. Na een korte carrière als grafisch ontwerper besloot hij om samen met zijn vriend Kees van Kooten de wereld van de televisie en radio te betreden. Het duo werd al snel een begrip in Nederland met hun absurdistische humor en scherpe satire.

In hun televisieprogramma’s parodieerden ze diverse bekende Nederlanders, zoals sportverslaggever Theo Koomen en politicus Hans Wiegel. Ook introduceerden ze diverse typetjes, waaronder de populaire advocaat Jacobse en van Es.

Na Van Kooten en De Bie

Na het einde van het duo Van Kooten en De Bie in 1998 richtte Wim de Bie zich op het schrijven van boeken en columns. Hij publiceerde onder andere de boeken ‘Meneer Foppe en de hele reutemeteut’ en ‘De vertraagde film’. Daarnaast schreef hij regelmatig columns voor diverse kranten en tijdschriften.

Naast zijn werk als schrijver en cabaretier was Wim de Bie ook actief als politiek activist. Zo richtte hij in 2002 samen met Jan Rotmans de organisatie ‘Nederland Kantelt’ op, die zich richtte op het stimuleren van vernieuwende ideeën en initiatieven.

Wim de Bie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de Nederlandse televisie- en radiocultuur. Zijn humoristische en scherpe kijk op de maatschappij heeft generaties geïnspireerd en aan het lachen gebracht. Helaas is Wim de Bie onlangs overleden, maar zijn werk zal nog lange tijd voortleven in de harten van vele Nederlanders. Voor ons was Wim een legende.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

Meer van dit: