HomeWTF?!Dit zijn de voorspellingen van Nostradamus voor het jaar 2024

Dit zijn de voorspellingen van Nostradamus voor het jaar 2024

De voorspellingen van Nostradamus beloven niet veel goeds. Tovenaars, waarzeggers, zieners en voorspellers bestaan al sinds mensenheugenis. Soms waren ze in hun vrije tijd ook nog gynaecoloog of tandarts. Veel van deze voorspellers waren charlatans, die hun dood op de brandstapel of aan de galg niet aan zagen komen. De meeste namen zijn met de eeuwen in de vergetelheid geraakt, behalve de naam Michel de Nostredame, beter bekend onder zijn artiestennaam Nostradamus. Deze ziener had het vaak bij het juiste eind en ook het jaar 2024 belooft volgens hem niet veel goeds.

Van apotheker tot voorspeller

Nostradamus werd volgens geschriften in 1503 in Frankrijk geboren en verliet deze stoffelijke wereld in 1566. Hij was bij leven een apotheker en een arts, maar hij was ook een astroloog, die elke avond door zijn telescoop naar de sterren zat te turen. Hij trouwde tweemaal. De eerste keer in 1531, met Henriëtte d’Encausse, met wie hij twee kinderen kreeg. Twee jaar later stierven zij allen aan de pest. Vervolgens reisde Nostradamus door Italië en Frankrijk.

In 1547 trouwde hij voor de tweede keer, dit keer in de Franse stad Salon-de-Provence met Anne Ponsarde, met wie hij zes kinderen kreeg. Nostradamus zat duidelijk niet stil, maar verruilde het echtelijke bed regelmatig voor zijn studeerkamer. Daar genoot hij naar verluidt van rode wijn terwijl hij visioenen kreeg tijdens het kijken naar de sterren. De getalenteerde ziener was ook een getalenteerde schrijver en dichter. Zo maakte hij in 1550 een almanak met 6338 voorspellingen.

In deze almanak voorspelde hij het weer, oorlogen en de oogst. Hij was dus een beetje een zestiende-eeuwse Piet Paulusma in een groene legging. Maar deze almanak maakte Nostradamus niet beroemd. De voorspellingen in zijn meesterwerk Le Prophéties wel. Door de voorspellingen in dit boek werd Michel de Nostredame onsterfelijk als ziener. Het boek bevat maar liefst 3525 vierregelige verzen, waarin talloze voorspellingen staan die in de afgelopen eeuwen akelig dichtbij de werkelijkheid kwamen.

nostradamus-voorspellingen-2024

Voorspellingen van Nostradamus die zijn uitgekomen

Laten we voorop stellen dat Nostradamus een beetje koffiedik keek. Hij zag zijn visioenen alsof hij met zijn bebaarde gezicht in een bak met troebel water hing. Het waarheidsgehalte wordt door sceptici in twijfel getrokken, terwijl hardcore fans van Nostradamus tot op de dag van vandaag geloven in zijn voorspellingen. De vergelijkingen uit zijn verzen met gebeurtenissen uit het verleden zijn best opmerkelijk te noemen.

Nostradamus deed geen fijne voorspellingen. Hij zag over het algemeen dood en vernietiging. Over geluksvogels die de jackpot van de Staatsloterij hebben gewonnen is in zijn boek niets terug te vinden. Hij voorzag wel ernstige gebeurtenissen die een blijvend litteken in de collectieve geschiedenisboeken zouden bewerkstelligen. Zo voorspelde hij de grote brand van Londen, de dood van John F Kennedy en de aanslagen op het World Trade Center.

Een van zijn voorspellingen luidt: “Vanuit de diepten van Europa zal een jong kind in een arm gezin worden geboren, die met zijn tong een grote groep verleidt. Zijn bekendheid zal rijzen tot aan het rijk in het oosten. Het grootste deel van het slagveld zal tegen Hister zijn”. Hij voorspelde de opmars van Nazi Duitsland en daarmee de Tweede Wereldoorlog.

nostradamus-voorspellingen-2024

De voorspellingen van Nostradamus voor 2024

De beste man keek een heel eind in de toekomst, want volgens hem staat ons in 2024 ook een hoop ellende, kommer en kwel te wachten. Het is dat Dante Alighieri een paar eeuwen eerder leefde, anders was Nostradamus zeker in zijn Goddelijke Komedie voorgekomen. Enfin: wat staat ons volgend jaar te wachten? Volgens de beroemde ziener kunnen we ons voorbereiden op een jaar waarin Poetin centraal staat.

Nostradamus noemt 2024 ‘het jaar van de draak’, en dat heeft niets met een kalender op de muur van een Chinees restaurant te maken. Hij doelt hiermee op de grote invloed van China op het wereldtoneel. Daarnaast heeft hij een aantal ontwikkelingen voorspeld waar Elon Musk een bionisch puntje aan kan zuigen. We zetten alle voorspellingen hieronder op een rijtje.

1. De derde Wereldoorlog

De Franse ziener voorspelde eerst de opmars van Nazi Duitsland, maar daar blijft het niet bij. Hij repte in een van zijn verzen over de ‘nieuwe wereldoorlog’, al gaan we er vanuit dat de Tweede Wereldoorlog in zijn beleving ook ver van zijn bed was. Hij heeft het echter over ‘de oorlog die 79 jaar na de tweede grote oorlog’ zou gaan plaatsvinden. Of hij hiermee een naderende WO3 bedoelt, is moeilijk te zeggen.

2. Een catastrofale aardbeving

Volgens de voorspeller zal er in 2024 een catastrofale aardbeving plaatsvinden die aan duizenden mensen het leven gaat kosten. Hij heeft geen specifieke plaats genoemd, maar sommige mensen verwijzen naar de recente aardbeving in Marokko, die aan talloze mensen het leven heeft gekost. Hij zou er dan in zijn voorspelling een jaar naast zitten, maar neem het hem eens kwalijk.

3. Dansen met de draak

Nostradamus benoemt het jaar van de draak in zijn voorspelling. Hij voorspelt een expansie van China die andere supermachten op aarde zal overschaduwen. ‘De grote man in Rusland’ zal transformeren in een marionet. De vraag is echter hoe dit af gaat lopen. Volgens de ziener zal China volgend jaar een zeer grote invloed krijgen op de rest van de wereld.

4, Geautomatiseerde toekomst

Nostradamus heeft het in een van zijn vele verzen over de opkomst van kunstmatige intelligentie. Hij heeft het over ‘niet menselijke wezens die zelf kunnen denken’. Hij noemde het ook een ‘toegevoegde intelligentie’. We kunnen er lang of kort over zijn, maar Nostradamus was een doemdenker. Hij heeft met geen woord gerept over de toegevoegde waarde van technologie in onze toekomstige maatschappij.

5. Het verschijnen van een jonge leider

Tot slot is een van zijn meest opmerkelijke visioenen dat van een ‘Europese rijzende ster’ dat hij omschrijft als een jonge leider. Dit individu zal de massa beïnvloeden en hij zal de geopolitiek hervormen. Laten we maar hopen dat het geen tweede Justin Bieber of Greta Thunberg is. Alleen de zandloper des tijds zal het ons leren, dus we wachten rustig af. Het zal Nostradamus een worst wezen. Hij zweeft al eeuwen tussen de sterren die hij tijdens zijn leven zo vaak heeft geraadpleegd.

Meer van dit: