HomeWTF?!Onderzoek wijst uit: Mannenbaard is ranziger dan een hondenvacht

Onderzoek wijst uit: Mannenbaard is ranziger dan een hondenvacht

De baard is al sinds mensenheugenis een belangrijk onderdeel voor een man. De ene man is dan ook net wat meer bevoordeeld dan de andere man als het gaat om het gezichtshaar. Zéker nu de mannenbaard de laatste tijd weer populairder wordt! Maar hoe schoon is zo’n baard eigenlijk? Onderzoek wees het uit.

Een baard

Een baard is vanuit de oudheid altijd wel ergens symbool voor geweest. Zo werd er ontdekt dat egyptenaren zo’n 3.000 jaar voor Christus al een betekenis voor de baard hadden gevonden. Een baard betekende toen vooral een blijk van waardering voor de goden.

Later in de Middeleeuwen stond de baard nog altijd symbool voor mannelijkheid en zouden mannen met een baard zeer moedig zijn. Dat ging toen zelfs zo ver dat het aanraken van andermans baard, gelijk stond aan het uitdagen van een duel op leven en dood.

In de 20e eeuw nam de populariteit van de baard flink af en was het juist een blijk van rijkdom als de man helemaal glad geschoren was. Iets wat juist in de 21e eeuw weer een enorme wending neemt!

woman in blue long sleeve shirt with white face mask

Hygiëne van een baard

Hoe handig is het nou voor de hygiëne als je een baard hebt? Een onbedoeld onderzoek wees uit dat een mannenbaard een heel stuk ranziger is dan een honden vacht. Onderzoekers kwamen hier achter toen ze naar de mogelijkheid keken of honden voortaan een MRI scan konden ondergaan. Ze bekeken daar vooral hoe hygiënisch het was maar al gauw bleek dat dat een MRI scan van een man met een baard, een stuk smeriger is.

Voor het onderzoek zijn 30 honden getest en 23 van deze honden bleken een flinke dosis bacteriën te hebben in de vacht. Voor 4 van die honden werden er bacteriën gevonden waar je ziek van kunt worden. Toen ze later keken naar de baard van een man, werden er bij 18 van de 18 geteste mannen bacteriën in hun baard gevonden. Bij 7 van deze mannen zaten bacteriën waar je ziek van kunt worden.

long-coated tan dog standing on brown leaves lot

Ranzig?

Is het dan echt zo ranzig om een baard te hebben? Nee natuurlijk niet. Het bewijst eigenlijk meer hoe schoon een hondenvacht is. Als je jouw baard goed verzorgd dan is er geen reden tot paniek. De bacteriën zullen wel aanwezig zijn maar nooit zo erg dat je er ook écht doodziek van wordt. Let er wel op dat je altijd je handen wast na een toiletbezoek, want sommige van de onderzochte baarden, bevatte ook de poepbacterie 😉

Meer van dit: