HomeActueelVanaf 1 juli zijn al deze dieren verboden om als huisdier te...

Vanaf 1 juli zijn al deze dieren verboden om als huisdier te hebben

De meeste mensen hebben de ‘standaard’ huisdieren in huis. Denk aan een konijntje, een kat of een hond. Toch zijn er ook mensen die nogal bijzondere huisdieren bezitten, tegen alle zin van de overheid en dierenorganisaties. Daarom komt er vanaf 1 juli een nieuwe wet, waarbij nog meer ‘huisdieren’ verboden zullen zijn.

De positieflijst

Op 1 juli zal de zogenoemde ‘positieflijst’ ingaan. Deze lijst beschikt over dertig huisdieren, die je wel in je huis mag houden. Hierdoor hoopt de overheid dat er een einde komt aan de discussies over welke huisdieren wel en niet mogen.

De lijst is samengesteld door zes verschillende wetenschappers. Deze wetenschappers hebben vijf jaar gedaan over het samenstellen van deze lijst. Dat de lijst belangrijk is, blijkt wel omdat er al 30 jaar gediscussieerd wordt over welke huisdieren en wel en niet in een huiselijke omgeving mogen verblijven.

De verboden dieren

De Russische dwerghamster, het stokstaartje, het gordeldier en nog honderden andere zoogdieren staan op de lijst.

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer vertelt:  “Alles wat wij in dit rapport hebben opgenomen is terug te vinden in de wetenschap. Dat is een heel zorgvuldig en onafhankelijke beoordeling geweest.”

Mensen zijn woest

Toch zijn vele (bijzondere)diereneigenaren niet blij met deze ontwikkelingen. Een diereneigenaar vertelt: Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Stichting AAP is wel blij met de positieflijst. Hij neemt als voorbeeld de moeraskat: “Het gedrag van die dieren is onvoorspelbaar, we weten niet of ze vandaag wat meer moeraskat zijn of wat meer huiskat.”

Eerder maakte we al een lijst waar dieren op staan die vanaf 1 juli niet meer mogen, en hieronder is de positieflijst te zien. Alle dieren die daar niet op staan, zijn dus verboden om te houden.

Meer van dit: