HomeWTF?!Beelden van hoe Powned-crew van Ameland afgejaagd werd tijdens Sunneklaas

Beelden van hoe Powned-crew van Ameland afgejaagd werd tijdens Sunneklaas

Jaarlijks vindt op Amerland het traditionele Sunneklaasfeest plaats. Deze jaarlijkse traditionele viering is over het algemeen enkel toegankelijk voor de bewoners van het eiland. Omroep Powned besloot een kijkje te nemen op het eiland, maar bleek al snel spijt te krijgen.

Het Sunneklaas feest

Jaarlijks vindt op Ameland het traditionele Sunneklaasfeest plaats. Deze feestdag vindt plaats op de laatste zaterdag van november en duurt tot de eerstkomende dinsdag. Tijdens het traditionele feest wordt er feestgevierd door de bewoners van Ameland, waarbij buitenstaanders over het algemeen niet welkom zijn.

Het Sunneklaasfeest staat in het teken van meerdere personages en figuren, waaronder Sunneklaas, zijn knecht Sikke en een aantal andere lokale personages. Tijdens de viering van het feest worden er optochten georganiseerd, toneelstukken opgevoerd en gedanst. De traditie is inmiddels eeuwenoud. Het is daarom ook een belangrijk feest voor de bewoners, waarbij de lokale cultuur en geschiedenis gevierd en behouden wordt.

Verslag van Sunneklaas

Powned was aanwezig tijdens de viering om verslag uit te brengen van het traditionele eilandfeest. Dat werd echter niet echt gewaardeerd door de eilandbewoners, die de vrijwel direct de aanval op de verslaggevers inzette. De auto waarmee ze op bezoek waren werd flink vernield.

De knokploeg begon op de autoruiten te slaan, waarna ze op de motorkap klommen. De groep van Powned besloot te vluchten, maar werden toen achtervolgd. Tijdens hun vluchtpoging werden ze meerdere keren klemgereden door een knokploeg. Uiteindelijk liep het zó erg uit de hand, dat de kustwacht werd ingeschakeld voor de doodsbange verslaggevers. Die konden hun gelukkig helpen en veiligheid bieden.

De gemeente Ameland heeft nog geen reactie gegeven op het incident, maar Omroep PowNed heeft aangekondigd dat ze van plan zijn aangifte te doen. Powned is enorm geschrokken van de aanval op hun journalisten en cameramensen. Het incident is gefilmd en uiteraard online gezet. Hierdoor laaide er heel veel commotie op, op social media.

Maffe praktijken

Als je de onderstaande beelden bekijkt, dan kun je alleen maar denken aan de maffe praktijken die daar gaande zijn. Waarom wil niemand er wat over zeggen? Hoe kan dit zo’n groot geheim zijn en waarom wordt een verslaggever op deze manier behandelt? Zelfs de politie lijkt in het hele spelletje mee te spelen. Bekijk de beelden en oordeel zelf.

Beelden van de Amelanders zelf zijn te zien via deze link

Een verklaring van iemand die van Ameland komt

Ik kom van Ameland en woon nu al jaren in Rotterdam. Dit gekke verhaal word echt heel erg uit zijn verband gerukt zo. Wat de Amelanders hebben gedaan is niet netjes. Maar echt geloof me het is geen sekte en er gebeuren echt geen erge dingen.

Waar de Amelanders bang voor zijn is dat het door buitenstaanders verkeerd word opgevat en dat ze straks net als zwarte piet waar zon ophef over is hun traditie niet meer kunnen vieren. Dat ze het op zo’n manier willen oplossen is niet netjes. Ze kunnen ook gewoon vertellen hoe en wat en dan komt het er uiteindelijk op neer dat ze dit liever alleen met Amelanders doen en niet met publiek van buitenaf. Helaas wordt het zo alleen maar erger en word het hele feest buit zijn verband gerukt door de media.

Sorry PowNed julie werden vorig jaar ook al gevraagd om niet te komen. Waarom dan nu toch weer? Het is niet meer dan een feest. Vrouwen mogen naar huisjes of cafe s en blijven daar gezellig binnen. Af en toe komen er dan sunneklazen binnen en wordt er gedanst. Dit duurt tot 12 uur en dan mag je onder begeleiding weer naar huis. Als je als vrouw buiten komt word je echt niet geslagen.

Ze gaan achter je aan met hun blazers en maken gekke geluiden. Ja en dan ren je snel naar huis. Zo mij het altijd verteld werd was het zo omdat heel vroeger de mannen de boze geesten verjoegen en de Vrouwen en kinderen waren in die tijd van het zwakkere geslacht en bleven binnen. Daar is nu een feest van gemaakt meer is het echt niet. Nogmaals dat het zo is gegaan is niet netjes maar dat de Amelanders deze negatieve publiciteit zat zijn is hier wel heel duidelijk geworden. Alsjeblieft laat het los en laat die paar tradities die hier nog zijn in Nederland alsjeblieft voor wat het is”

Meer van dit: