HomeWTF?!Basejumper laat zich filmen bij sprong van 29 hoog, maar parachute opent...

Basejumper laat zich filmen bij sprong van 29 hoog, maar parachute opent niet

In Thailand is een potje basejumpen helemaal verkeerd afgelopen voor de Britse Nathy Odinson. De 33-jarige man sprong afgelopen zaterdag in Thailand van de 29e verdieping van een flatgebouw, maar helaas weigerde zijn parachute dienst. En alles staat op beeld.

Basejumpen

Wat is basejumpen eigenlijk? Het is hetzelfde als parachutespringen, alleen wordt er niet uit een vliegtuig of helikopter gesprongen maar vanaf een hoog punt op aarde. Belangrijk om te weten is dat het onder ‘risicosport’ valt.

Is basejumpen illegaal? Je zou zeggen van wel, maar feit is dat er geen wetgeving bestaat voor de sport in de meeste landen. In dat geval is het dus niet illegaal. Wanneer je in een land gaat springen waar het wel verboden is, loop je de kans op strafrechtelijke vervolging en die bestaat vaak uit een hoge boete. In uitzonderlijke gevallen zijn basejumpers tot een paar maanden cel veroordeeld.

Parachute opent niet

Nathy Odinson hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor vervolging. De Brit liet zichzelf op film vastleggen toen hij vanaf de 29e verdieping een flatgebouw in Pattaya sprong. Op de beelden die op X (Twitter) rondgaan, is te horen hoe hij aftelt voordat hij zich naar beneden laat vallen.

Wat er dan gebeurt is afgrijselijk. De parachute van Odinson weigert waardoor hij met een rotgang tegen een boom slaat en daarna op de grond terechtkomt. Hulpdiensten kwamen nog wel ter plekke, maar de basejumper was op slag dood.

‘Beginnersfout’

Hoe kon dit nou zo vreselijk foutgaan? Odinson had er volgens zijn broer Ed Harrison zo’n 5.000 succesvolle sprongen op zitten. Ed heeft de beelden geanalyseerd en concludeert dat zijn broer een ‘klassieke beginnersfout’ heeft gemaakt.

Zonder zichzelf dat te realiseren, zat zijn miniparachute vast in zijn harnas. ”Er was geen enkele mogelijkheid dat zijn hoofdparachute zou openen.” Odinson had zelf niet door dat hij zijn dood tegemoet sprong.

Omdat we dit type filmpjes niet op deze website kunnen zetten, kun je op het plaatje hieronder klikken om bij de tweet met het filmpje te komen.

Meer van dit: