HomeWTF?!Zonnevlammen nu echt onderweg naar aarde: NASA waarschuwt voor heftige gevolgen

Zonnevlammen nu echt onderweg naar aarde: NASA waarschuwt voor heftige gevolgen

Zonder de aanwezigheid van de zon is er geen leven op aarde mogelijk. Aan de andere kant is die bal met lava in staat om al het leven op aarde uit te roeien. Zonder zon bevriezen we, maar we kunnen ook worden gebarbecued. NASA heeft opmerkelijke pieken in zonnevlammen en zonnevlekken waargenomen en dat kan slecht nieuws betekenen.

Zonnevlammen kunnen de aarde bedreigen

Zonnevlammen zijn gigantische explosies van elektromagnetische straling. Deze explosies zien er door een goede telescoop spectaculair uit. De energie die vrijkomt bereikt de aarde, waardoor zij bijvoorbeeld kunnen genieten van het noorderlicht. Als deze vlammen te heftig zijn dan kan dat ook een negatief effect op het leven op aarde hebben. We zullen niet zo snel verbranden, want dat moet de zon wel erg uitdijen, maar er zijn wel andere gevolgen mogelijk.

De energie die bij een explosie op de zon vrijkomt kan stroomuitval op aarde veroorzaken. Als je lekker zit te Netflixen kan de zon dus roet in het eten gooien. In het ergste geval liggen alle elektriciteitscentrales en radioverbindingen plat, wat catastrofale gevolgen kan hebben, want zonder elektriciteit worden we in een klap terug naar de steentijd gegooid.

Een zonnevlam van klasse X

NASA en sterrenkundigen hebben zonnevlammen in 3 categorie├źn onderverdeeld: klasse C, klasse M, en klasse X. Laatstgenoemde is de sterkste variant en heeft in 1989 schade aan elektriciteitscentrales in Canada veroorzaakt.

Gelukkig hebben we de ozonlaag, die de grootste straling weet te neutraliseren. Maar volgens NASA zitten er weer wat sterke uitbarstingen aan te komen, dus we zijn gewaarschuwd.

Hoe en wanneer we ons moeten voorbereiden is nog niet bekend, maar dat er heftige zonnevlammen aan zitten te komen is een feit. Dit kunnen wetenschappers zien aan het aantal zonnevlekken op de zon.

Als je benieuwd bent hoe dat er nu allemaal uitziet dan kun je hieronder eens het filmpje bekijken. Het zit vol spectaculaire beelden van dergelijke uitbarstingen op het bloedhete hemellichaam waar we bijna allemaal zo dol op zijn.

Meer van dit: