HomeActueelIs het slim om te wachten met kopen? Dit gaat een huis...

Is het slim om te wachten met kopen? Dit gaat een huis van 3 ton kosten in 2025

Voor starters wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen. De huizenprijzen schieten alle kanten op, waardoor niemand weet wat het beste moment is om een huis te kopen. Erg lastig voor starters natuurlijk, want de prijzen van huurhuizen stijgen de pan uit en die huizen liggen helaas ook niet meer voor het oprapen. Wat is nou slim?

Wachten met een huis kopen?

Als je op zoek bent naar een woning, dan wil je natuurlijk het liefst vandaag al een aankoop doen. Toch is het niet altijd verstandig om direct een huis te kopen, maar even te kijken naar de markt.

Zeker met de schommelende huizenprijzen kan het soms verschil maken om te wachten of om juist direct toe te slaan. De laatste tijd hoor je vaak dat mensen wachten tot het allemaal weer rustig gaat worden. Maar wat zijn dan eigenlijk de verwachtingen voor de huisprijzen dit jaar, of zelfs volgend jaar?

Verwachtingen

Jaarlijks geven verschillende hypotheekverstrekkers en banken hun verwachtingen. Momenteel zijn de vooruitzichten voor 2024 en 2025 niet erg positief te noemen. Naar verwachting zullen de huizenprijzen in 2024 een stijging krijgen van 4.5% en dit zal zich in 2025 herhalen met 4.5%. Dat wil zeggen dat een huis dat in 2023 €300.000,- waard was, in 2025 voor €327.500 aangekocht zal moeten worden.

Je zou zeggen dat de stijging van de hypotheekrente de huizenprijzen een beetje in de kiem smoort maar niets is minder waar. Sterker nog, eind 2023 daalde de hypotheekrente met een record in een week. De rente werd namelijk in 1 week 0,12% lager.

Ook is er nu al een enorm woningtekort, maar zal dat aankomend en volgend jaar nog veel meer toenemen. In 2023 zijn veel te weinig huizen gebouwd. De voorspelling was al dat het woningtekort in 2024 en 2025 op een piek zou zitten. Vraag en aanbod zorgt in dit geval voor stijgende prijzen.

Stijgingen van de cao-lonen

Daarnaast heeft de hoge inflatie ervoor gezorgd dat cao-lonen fors gestegen zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat een stel met twee modale jaarinkomens en een hypotheekrente van 4,7%, ongeveer 24.000 euro meer kon lenen dan het jaar ervoor.

Er wordt dus door economen, kredietverstrekkers en banken verwachten dat de prijzen van huizen gewoon zullen blijven stijgen.

De grootste stijgingen worden verwacht in de provincies Groningen en Zeeland. Hier wordt verwacht dat de prijsstijgingen zullen stijgen met maar liefst 6 procent per jaar.

Ondanks dat wachten dus zeker soms een voordeel kan hebben bij een grote aankoop, is dit nu niet per se het geval. Hieronder zie je een uitleg in beeld van wat we in dit artikel hebben willen vertellen.

Het is uiteraard geen financieel advies, meer een beetje een heads-up om jezelf eens écht in markt te verdiepen als je twijfelt om een huis te gaan kopen.

Meer van dit: