HomeWTF?!Onderzoek toont aan wat de maximale leeftijd is die een mens kan...

Onderzoek toont aan wat de maximale leeftijd is die een mens kan bereiken

Onderzoek heeft aangetoond wat de maximale leeftijd is die een mens kan bereiken. Dat onderzoek werd gedaan door wetenschappers van de Tilburg en Rotterdam Erasmus Universiteit. Hoewel het natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk is, is er uitgewezen wat nou écht de maximale leeftijd zou zijn.

Maximale leeftijd van een mens

Het concept van levensverwachting is behoorlijk ingewikkeld. Dat komt omdat het echt van talloze factoren afhangt. Zo moet je denken aan verschillende levensstijlen, voeding, lichaamsbeweging en persoonlijke gewoonten, zoals roken en drinken. Buiten dat, brengt ouder worden sowieso een hele hoop slijtage mee.

Normaal wordt er vooral gekeken naar levensverwachting, maar nu werd die strategie dus een beetje aangepast. Zo wilde de onderzoekers echt bepalen hoelang iemand kan leven als ze goed voor zichzelf zorgen en als ze geen ziekte zouden krijgen. In dat onderzoek ontdekte ze dat mensen een soort “levensduurplafond” lijken te hebben. Dit zou zo ergens rond de negentigste levensjaren moeten zitten.

maximale leeftijd mensen

Veel ouder

Opvallend genoeg kunnen sommige mensen dit plafond doorbreken, en worden ze veel ouder. Zo kenden we de Japanse dame Kane Tanaka, die op 19 april 2022 als oudste persoon óóit, overleed. Ze mocht 119 jaar oud worden. Nooit werd iemand (100% zeker) ouder dan haar.

Toch is de maximale leeftijd dat een mens kan leven, korter dan wat Kane Tanaka voor elkaar kreeg. De wetenschappers hebben de leeftijd bepaald op een geschatte maximale leeftijd van 115,7 jaar voor vrouwen, terwijl mannen naar verwachting maximaal 114,1 jaar kunnen bereiken. Dus, 115 lijkt het magische getal te zijn. Alles daarboven wordt gezien als een wonder.

Het is niet zo dat mensen ooit ouder dan dat kunnen gaan worden. Hoewel de levensverwachting de laatste jaren stijgt, zal het nooit verder stijgen dan de maximale leeftijd. Op dat moment is een mens gewoon fysiek op, en zal het er mee stoppen. Op dit moment is Maria Branyas Morera de oudste mens ter wereld met een leeftijd van 115 jaar en 7 maanden.