HomeWTF?!Dit is het bedrag dat je belastingvrij, contant in bezit mag hebben

Dit is het bedrag dat je belastingvrij, contant in bezit mag hebben

Cash is king, oftewel zorg ervoor dat je genoeg geld in handen hebt, waar je het in moeilijke tijden mee kunt doen. Een andere reden dat cash koning is, is dat onze blauwe vrienden van de belastingdienst hier niets van weten. Je mag dan ook niet te veel in bezit hebben, maar hoeveel wel?

Belasting betalen

Er zijn twee zekerheden in het leven. Dat is dat het een keer tot een eind komt, en dat we belasting moeten betalen. Belasting is het geld dat de overheid uit je zak klopt zodat ze daar dingen mee kunnen doen. Het is de manier om de boel draaiende te houden en voor mogelijkheden te zorgen waar we allemaal van profiteren.

In Nederland zijn de belastingen behoorlijk aan de hoge kant. Dat komt omdat we hier veel voorzieningen hebben, zoals zorg en onderwijs, die uit belastinggeld worden betaald. Door die hoge tarieven, hebben mensen een ontzettende hekel aan de belastingdienst. Geen wonder dus dat mensen liever wat cash hebben, waar de belastingdienst niets vanaf weet.

Aangeven

Ieder jaar wanneer je de belastingaangifte doet, word je gevraagd of je cash in bezit hebt. Je moet het dus melden als je meer dan 596 euro aan contanten of cadeaubonnen in huis hebt. Je moet dit aangeven in de rubriek Bank- en Spaartegoeden. Hiermee wordt het bedrag in box 3 belast, samen met je andere vermogens.

Als je totale vermogen hoger is dan 57.000 euro (in 2023) dan moet je hier belasting over betalen. Als je al dat geld in een oude sok hebt zitten, dan weet de belastingdienst daar natuurlijk niets vanaf. Stel nou dat je toch zo onhandig bent om het ze te vertellen, dan moet je er dus belasting over betalen. De hoogte van die belasting valt wel mee. Hieronder staat de tabel met een berekening van 2022.

Afbeelding en bron: Finner.nl + manly.nl

Meer van dit: