We hebben de afgelopen tijd flink wat stormen te verduren gehad. De weerexperts strooide met verschillende kleurcodes om ons tijdig te waarschuwen voor de eventuele gevolgen van het slechte weer. Deze kleurcodes geven niet alleen de heftigheid van de storm aan, maar het zijn ook richtlijnen over hoe we ons moeten voorbereiden en gedragen tijdens het slechte weer.
Kleurcodes van het KNMI
De kleurcodes van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zijn code groen, code geel, code oranje en code rood. Net zoals bij stoplichten het geval is, geven bepaalde kleuren een bepaald gevoel bij mensen. Rood staat voor gevaar, dus is het logisch dat het weerstation deze kleur gebruikt voor een gevaarlijke weerssituatie.
Als er code groen wordt afgegeven, dan zegt het KNMI tegen het volk dat er geen gevaar (meer) is. Mensen hoeven dus geen speciale maatregelen meer te nemen als ze naar buiten gaan. Dan blijven code geel en oranje over. Deze kleuren geven aan tot in hoeverre de weersituatie kan leiden tot gevaar voor mensen. Geel is uiteraard minder zorgelijk dan oranje.
De betekenis van de kleuren
De kleuren die het KNMI afgeeft geven dus aan hoe mensen zich het beste kunnen gedragen en voorbereiden op het weer. Bij zeer gevaarlijk weer wordt er vaak ook geadviseerd om binnen te blijven. Het maakt niet uit of het om storm, regen, sneeuw, wind, hitte, of ander extreem weer gaat, de codes worden voor elke weersomstandigheid afgegeven. Check hieronder de kleuren en de betekenissen die erbij horen.
– Code groen: Niets aan de hand, je hoeft geen extra maatregelen te treffen als je naar buiten gaat.
– Code geel: Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Je moet dus voorzichtig zijn als je de straat op gaat.
– Code oranje: Er is een grote kans op gevaarlijk weer of extreem weer. Je moet erg voorzichtig zijn als je naar buiten gaat. Je kan dan ook beter het nieuws in de gaten houden.
– Code rood: Als deze kleurcode wordt afgegeven dan is het weer zeer extreem. Ze weten niet goed wat de piek gaat zijn en het heeft een grote impact op de samenleving. Er is een grote kans op slachtoffers en schade. Je kunt dan het beste veilig thuis blijven.