HomeWTF?!Vijf 2 euro munten die je voor veel meer geld kunt verpatsen

Vijf 2 euro munten die je voor veel meer geld kunt verpatsen

Eerder schreven we al een artikel over vijf, 5 eurocent munten die je voor veel meer geld kunt verpatsen maar nu kwamen we ook een lijstje over de 2 euro munten tegen. Er zijn namelijk een aantal muntstukken die hartstikke veel verzamelwaarde vertegenwoordigen.

Zeldzaam

Sommige munten zijn vrij zeldzaam en wat zeldzaam is, is geld waard. Vooral verzamelaars leggen best wel wat centjes weg om bepaalde muntstukken in handen te krijgen. Beetje gek maar dat is niet jouw probleem, jij bent hier om te weten welke muntstukken je uit je potje moet zoeken.

Tegenwoordig belandden munten al gauw in potjes. Dankzij de vele pintransacties grijp je niet gauw meer naar muntgeld en dus leg je ze maar ergens weg. Omdat jouw muntgeld flink wat waard kan zijn, is het leuk om deze eens te behandelen. Er zijn enkele factoren die de waarde van een munt bepalen. Hieronder staan enkele van deze factoren:

  1. Staat van de munt: Muntjes in een goede conditie, met weinig slijtage en geen krassen, zijn meer waard dan muntjes die zijn beschadigd.
  2. Muntjes met een zeldzame fout: Soms worden muntjes geproduceerd met een fout, zoals een verkeerde afbeelding of inscriptie, en deze kunnen veel waard zijn voor verzamelaars.
  3. Productiehoeveelheid: Muntjes die in beperkte oplage zijn uitgegeven, kunnen veel waardevoller zijn dan muntjes die in grote hoeveelheden zijn geproduceerd.

Voorbeelden

1. San Marino 2005Ter ere van het UNESCO World Year of Physics werd deze munt speciaal in San Marino uitgegeven. Op de ‘kop’ zie je meneer Galileo afgebeeld staan. In het kader van de Physics is dat natuurlijk de ideale kandidaat aangezien hij de eerste was die zag dat de aarde om de zon draait en niet andersom. Deze munt is ook een oudje en er werden en 130.000 van geslagen. Je kunt hem verkopen voor zo’n €170,-

Afbeelding: ECB

2. Vaticaanstad 2005

Deze munt is al een oudje te noemen. Hij werd ter ere van Wereld Jongerendag geslagen in Keulen. Hoewel er 100.000 munten werden geslagen, is dit oudje toch zo’n €300,- waard.

Afbeelding: ECB

3. Monaco 2015

Ter gelegenheid van de 800e verjaardag van een middeleeuws fort, dat door de Genuezen in Monaco werd opgericht op de locatie van het huidige Prinselijk Paleis, zijn 10.000 munten van €2 uitgegeven. Deze munten zijn dus ongekend zeldzaam. De munten worden online gekocht voor zo’n 4.000,-

Afbeelding: ECB

4. Monaco 2007

Ook deze munt vertegenwoordig een bedrag van rond de €4.000,-. De ‘kop’ van de munt is niemand minder dan Grace Kelly, een Amerikaanse actrice. Ter ere van haar 25e sterfdag werden er 20.000 stukken van deze munt geslagen.

Afbeelding: ECB

5. Monaco 2017

Deze munt is geslagen ter ere van het 200 jarig bestaan van de grondtroepen van het leger van Monaco. Er zijn 15.000 stukken geslagen en de waarde ervan zal je haast niet geloven. Deze munten worden verhandeld voor zo’n €14.000,-

Afbeelding: ECB

Opvallend is dus dat de duurste munten uit Monaco komen. Altijd even goed opletten of je munt uit Monaco komt dus!

Bron & Inspiratie: Manners

Meer van dit: