HomeWTF?!Vijf 1 euro munten die je voor veel meer geld kunt verpatsen

Vijf 1 euro munten die je voor veel meer geld kunt verpatsen

Eerder schreven we al een artikel over vijf, 5 eurocent munten en ook behandelden we vijf 2 euro munten die je voor veel meer geld kunt verpatsen. Omdat dat zo’n succes was besloten we ook een vijf 1 euro munten te behandelen.

Verzamelen

In de wereld van munten verzamelen zijn er altijd enkele verrassingen te vinden. Dit geldt eigenlijk voor elk type munt en dus ook voor 1 euro muntstukken. Sommige zijn veel meer waard dan de nominale waarde van één euro. Het is uiteraard wel belangrijk dat je op een aantal dingen let bij munten.

  1. Staat van de munt: Muntjes in een goede conditie, met weinig slijtage en geen krassen, zijn meer waard dan muntjes die zijn beschadigd.
  2. Muntjes met een zeldzame fout: Soms worden muntjes geproduceerd met een fout, zoals een verkeerde afbeelding of inscriptie, en deze kunnen veel waard zijn voor verzamelaars.
  3. Productiehoeveelheid: Muntjes die in beperkte oplage zijn uitgegeven, kunnen veel waardevoller zijn dan muntjes die in grote hoeveelheden zijn geproduceerd.

Hieronder hebben we vijf 1 euro muntstukken op een rijtje gezet die je voor veel meer geld kunt verkopen. Check dus gauw eens in je potje of er wat tussen zit. Als jij een 1 euro munt kunt vinden die aan alle eisen voldoet, kun je daar best leuke bedragen voor krijgen!

Voorbeelden

1. Spanje 2009 – UNESCO Werelderfgoed

In 2009 bracht Spanje een serie munten uit ter ere van het UNESCO Werelderfgoed in het land. De 1 euromunt met de afbeelding van de kathedraal van Burgos is een van de meest gewilde munten uit de serie. Deze munt kan meer dan 10 euro waard zijn.

Afbeelding: ECB

2. Portugal 2002 – Zeldzame jaartallen

Sommige landen hebben in bepaalde jaren minder munten uitgebracht dan in andere jaren, waardoor die munten zeldzamer worden. Een voorbeeld hiervan is de 1 euromunt van Portugal uit 2002. Er zijn relatief weinig munten uitgebracht in dat jaar, waardoor de waarde ervan kan oplopen tot 20 euro.

Afbeelding: ECB

3. San Marino 2011 – Kunst op munten

San Marino, een onafhankelijke staat in Italië, brengt vaak speciale munten uit met kunstwerken erop. In 2011 brachten ze een 1 euromunt uit met het werk van de schilder Fra Angelico erop afgebeeld. Deze munt heeft een waarde van ongeveer 30 euro.

Afbeelding: ECB

4. Griekenland 2002 – Foutief ontwerp

Net als Finland had Griekenland in 2002 een fout gemaakt bij het afdrukken van de kaart van Europa op hun 1 euromunt. In dit geval waren de eilanden Kreta en Karpathos verkeerd geplaatst op de kaart. Deze fout heeft ervoor gezorgd dat de munt nu ongeveer 50 euro waard is. Je herkent de munt aan deze achterkant.

Afbeelding: ECB

5. Finland 2000 – Fouten op de kaart

In 2000 bracht Finland een 1 euromuntstuk uit met daarop de kaart van Europa. Er zijn echter fouten gemaakt bij het afdrukken van de kaart, waardoor sommige landen niet correct werden weergegeven. Deze fouten hebben van de munt een waardevolle verzamelitem gemaakt en de prijs ervan kan oplopen tot wel 150 euro. Je herkent de munt aan deze achterkant.

Afbeelding: ECB

Keer dus maar gauw je potje om en zoek naar deze pareltjes. De afbeeldingen die we hebben toegevoegd zijn niet de exacte munten, daar kunnen we helaas geen afbeeldingen van vinden. Je kunt aan de koppen wel direct herkennen uit welk land ze komen dus dat zal het zoeken wat sneller maken. Het jaartal wijst uit of je de juiste munt te pakken hebt. Je kunt ze bijvoorbeeld verkopen op marktplaats of ebay.

Meer van dit