HomeGekkiesMan die nier doneerde aan zijn vrouw, eist hem nu terug omdat...

Man die nier doneerde aan zijn vrouw, eist hem nu terug omdat ze vreemd is gegaan

Stel je voor dat je in een huwelijk zit en je partner wordt ongeneeslijk ziek. Je kan je partner redden, maar dan moet je wel één van je nieren afstaan. Waarschijnlijk hoeven weinig mensen na te denken over deze keuze. Je kunt immers goed leven met één nier en je kunt alsnog samen gelukkig oud worden. Maar wat als je jouw nier hebt gegeven en je partner daarna vreemdgaat? 

Richard en Dawnell

Richard en Dawnell waren tot voor kort een gelukkig koppel. Ze stapte begin jaren 90 in het huwelijksbootje en hebben drie kinderen. Hun geluk werd jaren geleden bruut verstoort toen Dawnell een ernstige nierziekte bleek te hebben. Ze kreeg twee niertransplantaties, maar deze mislukte beide. De laatste keuze was dat Richard zijn nier zou doneren aan zijn vrouw.

Hij twijfelde geen moment: Het allerbelangrijkste was dat zij er fysiek bovenop zou komen. Maar als bonus zou het ook betekenen dat we onze relatie zouden versterken”. Bovendien wilde hij niet dat zijn kinderen verder moest leven zonder hun moeder. De operatie slaagde en de gezondheid van Dawnell werd bijna als vanouds.

Huwelijk loopt op de klippen

Toen gebeurde het ondenkbare voor Richard. Hij kwam erachter dat Dawnell een affaire had met een andere man. Het huwelijk kreeg een flinke deuk en Dawnell vroeg een scheiding aan zodat ze verder kon leven met haar nieuwe liefde.

Richard was natuurlijk kapot van verdriet, maar had direct zijn ultieme wraak klaarliggen. Hij wil óf zijn nier terug óf een flinke schadevergoeding.

Wat volgde is een jarenlange strijd in de rechtbank om de gedoneerde nier. Ondanks zijn verwoede pogingen heeft Richard nog geen succes.

Blijkbaar is het in de Verenigde staten zo dat wanneer je een nier doneert, dat gezien wordt als een gift. Door deze regel proberen ze te voorkomen dat jan en alleman in organen gaat zitten handelen. Om die reden zou een vergoeding voor de nier van Richard zelfs strafbaar kunnen zijn.

De advocaat van Dawnell is daarom ook erg blij met de uitspraak: “Het is voor ons niet meer dan logisch. Menselijke organen horen geen goederen te zijn die kunnen worden gekocht.” Wat zou jij doen in zo’n situatie?