We hebben een zachte winter gehad en dat betekent meestal dat we dan in de zomer om komen in de wespen. Dit jaar is echter niets minder waar, want we hebben deze zomer veel minder last van wespen (en muggen) dan anders. Medisch entomoloog en muggendeskundige Bart Knols legt uit hoe dat komt.
Droge junimaand
Een droge juni maand heeft ervoor gezorgd dat er maar weinig larve afgezet zijn. De muggen leggen hun eitjes het liefst op vochtige plekken en ook wespen hebben veel vocht nodig om de eitjes te leggen en hun larve te verzorgen. De ongelofelijke droogte viel precies in de tijd dat deze insecten aan de slag gaan met hun nakomelingen.
Daarnaast gaat het over het algemeen sowieso een heel stuk slechter met alle insecten. Dat komt door alle pesticiden die er in de landbouw gebruikt worden. Die hebben een negatief effect op het aantal insecten. Dat geeft een flink waterval effect. Wespen jagen bijvoorbeeld ook op andere insecten en zo heb je dus geen nakomelingen en een kleiner buffet.
Geen goed nieuws
Hoewel het als goed nieuws klinkt, is het stiekem best wel een probleem. Als het slecht gaat met de insecten, gaat dat uiteindelijk ook een gevaar vormen voor de planten. Insecten zijn namelijk noodzakelijk voor de bestuiving van planten, en dus ook gewassen. Als het aantal wespen afneemt, neemt misschien het aantal groentes ook wel af.
Het feit dat er deze maand nog steeds niet veel wespen zitten, komt doordat het nu ineens weer zo veel en hard regent. De eitjes en de larve spoelen weg. Als we straks eventueel nog een warmere periode krijgen, is er kans dat het één en ander nog herstelt, maar een echte plaag zullen we dit jaar gelukkig niet meer hoeven te verwachten. Eet dus gerust je zoete ijsjes in het zomerzonnetje 😉