HomeWTF?!Hier moet je straks een rijbewijs halen om op een elektrische fiets...

Hier moet je straks een rijbewijs halen om op een elektrische fiets te mogen fietsen

Het zat er natuurlijk aan te komen: rijbewijzen voor elektrische fietsen. In Nederland is het nog niet zover, maar op sommige plekken beginnen ze er al mee. En als je ziet hoe snel die dingen tegenwoordig gaan, is dat misschien ook niet zo gek.

Komt er een rijbewijs voor de e-bike?

In Nederland heb je voor bijna alles wel een rijbewijs nodig, behalve voor de fiets. Maar elektrische fietsen racen tegenwoordig met gemak 25 kilometer per uur, net zo snel als een snorscooter.

Voor die scooters is een rijbewijs al lang verplicht, dus het lijkt erop dat elektrische fietsen de volgende zijn. Het zal hier vast nog wel even duren, maar wie weet hoe snel het kan gaan. Andere landen beginnen in ieder geval al met regels en het zal dan vast ook niet lang meer duren voordat Nederland ook aan het rijbewijs voor de elektrische fiets gaat beginnen.

Ergernissen en gevaarlijke situaties

In Californië zijn ze er nu mee bezig: een rijbewijs voor de e-bike. Daar vinden ze het irritant dat veel mensen – vooral jongeren – zich niet aan de verkeersregels houden en veel te hard rijden met die dingen.

Het levert gevaarlijke situaties op en daarom willen ze dat je voortaan een rijbewijs haalt, net als bij de scooter.

Als het voorstel doorgaat, moet je een theorie-examen doen om een e-bike rijbewijs te krijgen. En dat mag pas vanaf je 12e. Het zou zomaar kunnen dat andere plekken deze regels snel gaan volgen.

Wie weet hoe snel het in Nederland zover is. Maar dat rijbewijs voor de elektrische fiets? Het is misschien dichterbij dan je denkt.

Meer van dit: