HomeWTF?!Netbeheerders laten blijkbaar regelmatig jouw zonnepanelen uitvallen: "Levert ons niks op"

Netbeheerders laten blijkbaar regelmatig jouw zonnepanelen uitvallen: “Levert ons niks op”

Als je kiest voor zonnepanelen, dan doe je dat natuurlijk niet alleen om een groene voetafdruk op de wereld achter te laten. Je wil natuurlijk ook flink wat kosten besparen, door gebruik te maken van je eigen opgespaarde energie. Toch blijkt nu dat de energieleveranciers je flink tegen kunnen werken hierbij. 

Stroomstoringen bij netbeheerders

Om stroomstoringen en overbelasting bij de Nederlandse netbeheerders te voorkomen, grijpen steeds meer netbeheerders naar noodoplossingen.

Hierdoor vallen zonnepanelen steeds vaker en sneller uit. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers van zonnepanelen in deze specifieke regio’s steeds minder voordeel hebben van hun panelen. Nou blijkt dus dat netbeheerders bewust op sommige plekken de spanning verhogen, zodat de zonnepanelen sneller uitvallen. Dit kunnen de netbeheerders doen doordat omvormers van zonnepanelen een overspanningsbeveiliging hebben.

Wanneer de spanning boven de 253 volt uitkomt, dan schakelen deze omvormers dus automatisch uit.

Op zonnige dagen, overbelasting

Deze omvormers zijn op deze manier ingesteld, zodat elektriciteitskabels niet kunnen doorbranden. De netbeheerders maken hier voordelig gebruik van om geregeld het net te overbelasten, zodat je minder stroom op kunt slaan.

Vooral op de zonnige dagen komen de ‘stroomstoringen’ veel voor. Dit doen ze dus onder het mom van “overbelasting voorkomen”, maar dit is vooral heel erg goed voor de portemonnee van de netbeheerder zelf.

Als je zonnepanelen niet op kunnen slaan, dan maak je dus automatisch gebruik van de energie van de netbeheerder. Dit is dus erg nadelig voor de gebruiker van de zonnepanelen, maar erg voordelig voor de netbeheerder.

Meer van dit: