HomeWTF?!Dit zijn die rode beestjes die je ineens overal ziet, en zo...

Dit zijn die rode beestjes die je ineens overal ziet, en zo kom je er vanaf

Het kan zijn dat je dit kleine rode beestje de laatste tijd overal tegenkomt. Dit kleine beestje is een vuurwants en is momenteel een plaag in Nederland. Sinds enkele jaren zijn ze ontzettend in aantallen gestegen. Hoewel ze niet schadelijk zijn, kunnen ze wel irritant zijn.

De vuurwants

De vuurwants is een kleine keverachtige insect die je vaak kunt vinden in tuinen en parken. Hij is super herkenbaar vanwege zijn felle rode en zwarte kleuren. Die kleuren is ook waar dit insect zijn ruige naam vandaan haalt. In de natuur werken die kleuren als waarschuwing. De kleuren zeggen eigenlijk: “Pas op, ik ben giftig.” en dat is maar goed ook want dat is ‘ie helemaal niet.

De vuurwants is niet gevaarlijk voor mensen. Hij zal je dus ook niet bijten als je hem lastig valt of zo. Sterker nog, vuurwantsen kunnen best goed nieuws zijn. Ze vreten namelijk bladluizen en ruimen dode insecten op. De reden dat jij op dit moment zoveel van die wantsen ziet, is omdat ze nu uit winterslaap komen. Ze zoeken naar hun maatjes en komen in grote groepen samen en dat valt natuurlijk op. Leuk feitje: Vuurwantsen wippen gemiddeld 12 uur aan een stuk.

Vuurwants bestrijden

Hoewel je er dus niet bang voor hoeft te zijn, en ze zelfs nog nuttig zijn… Stinken deze kleine druktemakers wel enorm. Daarnaast planten ze zich als bezetenen voort en dat kan er voor zorgen dat je een ware plaag in je tuin of huis gaat krijgen. Er zijn dus ook genoeg redenen om van de Vuurwantsen af te willen.

Het beste is om er voor te zorgen dat de Vuurwants geen schuilplek heeft. Ze zitten graag in kiertjes of dichte gewassen. Daarnaast is het slim om je onkruid te wieden. Daarnaast is het handig om planten als de Hibiscus, Acacia of Linde weg te halen of te verplaatsen naar de schaduw. Als je echt rigoureus aan de gang wilt, gebruik dan iets van gif. Hoewel de beestjes niemand kwaad doen, en nuttig zijn voor je tuin. Is dat wel de meest effectieve manier om er vanaf te komen.

Meer van dit